KHN heeft eerst CNV Vakmensen en vervolgens ook FNV Horeca uitgenodigd voor overleg over een nieuwe cao. De huidige cao-horeca loopt nog tot 1 januari 2020. Op die datum gaat ook de Wet Arbeidsmarkt in Balans in, kortweg WAB.
Een woordvoerder van KHN laat weten dat de onderhandelaars de cao op tijd aan de WAB moeten aanpassen. KHN: ‘De extra verplichtingen en lasten als gevolg van de WAB voor werkgevers zijn fors. Een prijscompensatie voor werknemers is echter bespreekbaar.’
Inzet: lonen en vakkrachten
De met CNV Vakmensen in de cao afgesproken sociale agenda is opgestart. Deze is echter nog niet af en zal dan ook na 1 januari 2020 worden voortgezet.
‘KHN-leden moeten de nieuwe regels van de WAB doorvoeren op 1 januari. Daarom is ons doel snel een duidelijk en werkbaar cao-resultaat te boeken. De technische aanpassingen zijn juridisch soms best ingewikkeld. De verplichtingen en kostenstijgingen door de WAB zijn fors. Die moeten worden meegewogen. Verder zal de loonontwikkeling en een betere omschrijving van de vakkracht worden besproken. Dit sluit aan op de eerder gehouden KHN cao-enquête.’
Geen inhoudelijke mededelingen
KHN, CNV Vakmensen en FNV Horeca richten zich tijdens de onderhandelingen op de voortgang en niet op de inhoudelijke communicatie tijdens de rit, zo laat een woordvoerder weten als we vragen naar de voortgang van de gesprekken.
Conclusies cao-enquête KHN
De leden van KHN (82%) vinden een horeca-cao belangrijk, dat blijkt uit het onderzoek dat KHN in april 2019 hield onder haar leden. Slechts 4% vindt dat niet. De cao is verder goed toe te passen. De resultaten van de enquête, met in totaal 1296 respondenten, worden meegenomen in de adviezen aan het Landelijk Bestuur voor het onderhandelingsmandaat.
Cao-loonsverhogingen
De basislonen van de loontabel mogen van een flinke meerderheid best hoger. Dat mag alleen niet dubbelop met een jaarlijkse inflatiecorrectie. Die inflatiecorrectie zou verder voor alle vakkrachten moeten gelden. Daarbij is het aan de werkgever om de prestaties in welke vorm dan ook te belonen. Werkgevers willen hier duidelijk maatwerk.
Wel of geen vakkracht
Het onderscheid wel of geen vakkracht is wel duidelijk. Voor de 1976 ervaringsuren voor een vakkracht zullen ook de ervaringsuren bij andere horecawerkgevers moeten meetellen. Dat blijkt uit de vele opmerkingen.
Seizoenkracht en invalkracht
De functie van seizoenkracht geeft veel praktische vragen over de duur van het seizoen voor die medewerker (minder dan 9 maanden) en de onderbreking om in de reeks van contracten niet tot onbepaalde tijd te komen. Bij seizoenwerk mag die onderbreking meer dan 3 maanden zijn. De functie van invalkracht is duidelijk, maar dat zal met de Wet arbeidsmarkt in balans weer veel ingewikkelder worden. Er is wel behoefte aan de invalkracht.
Ontwikkeling van medewerkers
Alle respondenten geven aan de ontwikkeling en training van medewerkers belangrijk te vinden. Maar een grote meerderheid vindt dat een cao niet te veel moet regelen. De werkgevers willen hier ruimte houden voor maatwerk en vinden dat ook medewerkers zelf een verantwoordelijkheid hebben, zo blijkt uit de reacties. Een nieuw cao-fonds wordt door 16% ondersteund en door 50% afgewezen. Gezien de vele opmerkingen wordt voor te veel overhead gevreesd en ook hier wordt de eigen verantwoordelijkheid en het eigen maatwerk genoemd.