Restaurant Paul Bocuse verliest na 55 jaar derde ster

Restaurant Paul Bocuse verliest na 55 jaar derde ster

Bijna twee jaar na de dood van de beroemde chef-kok Paul Bocuse verliest restaurant L'Auberge du Pont de Collonges in de buurt van Lyon zijn derde ster.

De vermaarde kok Bocuse kreeg zijn derde ster in 1965 in zijn restaurant in Collonges-au-Mont-d'Or en bleef die een recordaantal jaren houden. Begin 2018 overleed Bocuse op 92-jarige leeftijd.

Toen donderdagavond bekend werd welke vermeldingen er in de gids van dit jaar staan, bleek het etablissement er nog maar twee te hebben. De rode gids wordt in Frankrijk onthuld op 27 januari. Volgens informatie van het Franse weekblad Le Point, reisde de internationale directeur van Michelin, Gwendal Poullennec, donderdagochtend persoonlijk naar Lyon om aan het team van het Paul Bocuse-restaurant het slechte nieuws te brengen.

Het menu in zijn restaurant veranderde door de jaren heen niet erg veel. Volgens Franse media waren de status van Bocuse en de welwillendheid van de makers van de Michelingids er verantwoordelijk voor dat het restaurant zijn drie sterren, het maximum, telkens behield. Maar daar is nu een einde aan gekomen. Lyon heeft daarmee geen driesterrenrestaurant meer.

Over Paul Bocuse

Paul Bocuse werd omschreven als een van de grondleggers van de Nouvelle Cuisine, waarmee hij alle regels van de Franse keuken overboord gooide. De kookstijl kent lichte en verse ingrediënten en wordt vaak in kleine porties geserveerd. Bocuse werd ook wel eens de ‘paus van de Franse keuken’ genoemd. De gastronomische gids Gault&Millau had hem uitgeroepen to ‘kok van de eeuw’. Maar hij was ook tot ver buiten de Franse grenzen bekend als een van de spilfiguren van de ‘Nouvelle Cuisine’, een beweging die naam maakte met eenvoudige bereidingen, verse ingrediënten en attractieve presentatie. De naar hem genoemde prijs Bocuse d’Or is de meest prestigieuze kookprijs onder topchefs over de hele wereld.