Het kabinet bekijkt dinsdag 31 maart met de deskundigen hoe het er voor staat en wat de effecten tot dan zijn van het beleid. Vóór dinsdag worden geen nieuwe of aanvullende maatregelen meer verwacht. De meeste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn tot 6 april genomen, zoals de sluiting van scholen en veel horeca. Hoe het daarna verder moet, is nu nog onduidelijk. Voor vergunningsplichtige evenementen is eerder deze week wel al besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn.
KHN tevreden over debat
KHN is tevreden met de uitkomsten uit het debat van woensdag 25 maart. 'Het noodpakket voor bedrijven en ondernemers valt in goede aarde en kan op steun rekenen van alle politieke partijen. Dit is een goede zaak voor de horecaondernemers die door dit pakket tegemoet komen.'
KHN heeft voorafgaand aan het debat de Kamerleden opgeroepen de horeca te ondersteunen. Bijvoorbeeld betreffende de huurmarkt. KHN ontvangt van steeds meer leden signalen dat zij financieel in de klem komen door onwelwillende verhuurders , die niet meewerken aan uitstel van kwijtschelding van de huur. KHN pleitte daarom voorafgaand aan het debat bij de politieke voor steun voor de horeca. Ook kaart KHN de snoeiharde werkwijze aan van hotelplatforms aan zoals Booking.com en Expedia.
Oneerlijke praktijken boekingsplatforms
Diverse Kamerleden spraken tijdens het debat hun steun uit voor horecaondernemers en toonden begrip voor de moeilijke periode die zij doormaken. CDA-Kamerlid Slootweg wilde weten wat het kabinet doet op platforms zoals Expedia en Booking.com, die ondernemers het vel over de neus trekken: 'Het blijft vervelend als we zien dat de overheid veel doet terwijl platforms het de horeca maken om reserveringen om te zetten naar een later moment. Als er daarover gesprekken plaatsvinden met de minister dan moeten deze platforms daarop aangesproken worden. '
Huurmarkt
SP-Kamerlid Alkaya pleitte voor een huurstop voor huurders. Zo willen hij voorkomen dat de tegemoetkoming die ondernemers krijgen uiteindelijk de zakken vullen van rijke vastgoedpartijen. Ook Azarkan (Denk) maakt zich zorgen over niet-coulante verhuurders, uitstel van betalingen moeten niet uitstel van executie zijn. Ook deze punten heeft KHN voorafgaand aan het debat bij de Kamerfracties onder de aandacht gebracht. Kamerleden Van Haga en Baudet (FvD) vragen het kabinet via een motie om onderzoek te doen naar de rol van banken als ondernemers hun huur niet meer kunnen betalen.
In zijn antwoord benadrukte minister Hoekstra dat we, juist in deze tijd, 'van iedereen mogen verlangen, en zeker ook van verhuurders dat zij in redelijkheid met hun huurders omgaan en er geen slaatje uit proberen te slaan.'
Snelle actie kabinet noodzakelijk
Van Dijck (PVV) wil dat de maatregelen van het kabinet tijdig worden uitgevoerd, waardoor deze niet te laat komen voor ondernemers waarbij het water nu aan de lippen staat. Van Haga duidelijk gemaakt dat de berekeningen voor compensatie van het kabinet en goed moeten zijn. Bijvoorbeeld op het door KHN ingebrachte punt rondom het meenemen van vakantietoeslagen en werkgeverspremies in de NOW-regeling.
Met man en macht werken aan optuigen loketten
In zijn beantwoording gaf minister Hoekstra aan dat er met man en macht wordt gewerkt aan het optuigen van de verschillende loketten die de steunmaatregelen voor ondernemers zullen uitvoeren. Daarnaast akte van minister ook een moreel appel op de samenleving op een redelijke manier om te gaan met toeleveranciers, huurders en de steunmaatregelen van de overheid.
Onduidelijkheid na persconferentie
Na de persconferentie van vorige week, ontstond onduidelijkheid over andere bijeenkomsten met veel mensen, zoals bijvoorbeeld in een schoollokaal. Rutte gaf toe dat de persconferentie 'strakker'had gekund. Hij hoopt dat er nu voldoende duidelijkheid is.
Ook over de vraag wanneer scholen weer opengaan ontstond verwarring, omdat een RIVM-onderzoek waar het kabinet zijn besluit over de scholen deels op zou baseren, weken langer op zich laat wachten. Dat is 'natuurlijk relevant', maar Rutte gaat er vanuit dinsdag een beslissing te kunnen maken 'over het geheel'.
Verspreiding lijkt af te zwakken
Het RIVM meldde eerder woensdag dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus iets lijkt af te zwakken. De premier benadrukte echter dat het kabinet 'plant op slechter weer'. 'We moeten nu niet denken op basis van de eerste groene grassprietjes: we zijn er.' Verder wilde hij niet op prognoses of voorspellingen voor de middellange en lange termijn ingaan.
Wel zei Rutte dat de ontwikkelingen en de effecten van het beleid voortdurend worden bekeken. Op basis van nieuwe informatie en wetenschappelijke inzichten kunnen maatregelen dan worden 'bijgeschakeld' of 'afgeschakeld'. Deze informatie zal onmiddellijk worden gedeeld met Nederland, zei hij.