Maison van den Boer: niet alle schuldeisers werken mee

Maison van den Boer: niet alle schuldeisers werken mee

45 van de 271 crediteuren van cateraar Maison van den Boer werken niet mee aan een crediteurenakkoord om het bedrijf te redden van een faillissement.

226 crediteuren hebben wel ingestemd met het akkoord waarbij ze 20 procent betaald krijgen en 80 procent van de uitstaande rekeningen wegstrepen.

Woordvoerder Marcel Paapst laat weten dat Maison van den Boer blij is met de medewerking van meer dan 80 procent van de schuldeisers, maar om tot een akkoord te komen moeten alle 271 schuldeisers meewerken.

De directie heeft een brief gestuurd aan de 45 weigeraars met een dringend beroep om alsnog akkoord te gaan. ‘Indien er geen akkoord kan worden bereikt, heeft dit grote gevolgen voor het personeel en de andere crediteuren. De medewerkers zullen hun baan verliezen en de overige crediteuren zullen geen enkele betaling op hun vordering ontvangen,’ zo schrijven financieel topman Jacques Laumans en algemeen directeur Willem de Boer.

Binnen een maand moet er duidelijkheid zijn. Maison van den Boer wil reorganiseren maar voor het sociaal plan dat hierbij hoort, is het geld nodig dat alleen beschikbaar komt als de crediteuren 80 procent van de schuldenlast wegstrepen. Komt er toch geen crediteuren-akkoord dan gaat het bedrijf waarschijnlijk failliet.

Het faillissement is al eerder aangevraagd maar werd door de rechtbank geweigerd.

De 45 partijen die nu niet willen ondertekenen hebben een gezamenlijke rekening liggen bij de cateraar van 288.000 euro, meldt het Brabants Dagblad. Gemiddeld is dat 6400 euro. De totale schuldenlast van alle 271 crediteuren bedraagt 5,2 miljoen euro. Voor een bedrag van 4,5 miljoen euro zijn al akkoorden gesloten.

Geen grote evenementen in 2020

De cateraar zou dit jaar voor grote evenementen, zoals kunstbeurs Tefaf en SAIL, voor eten en bediening zorgen. Door lockdownmaatregelen gingen die opdrachten niet door, waardoor de inkomsten met 90 procent daalden.

Eerder maakte het bedrijf, dat 300 medewerkers heeft, bekend 140 van de vaste personeelsleden te ontslaan en tijdelijke contracten niet te verlengen. Een akkoord met schuldeisers zou geld vrijmaken voor een sociaal plan. Met datzelfde doel voor ogen verkoopt Maison van den Boer zijn onderdeel voor catering in de zorg. Door dit winstgevende dochterbedrijf af te stoten, vult het bedrijf ook zijn kasmiddelen aan.

De cateraar uit Veghel is veel te vinden op locaties als de Johan Cruyff Arena en het Concertgebouw. Tot voor kort was Maison van den Boer de grootste party- en eventcateraar van ons land.