Oproepkrachten profiteren nog niet van versoepelde maatregelen

Oproepkrachten profiteren nog niet van versoepelde maatregelen

Oproepkrachten maakten in juli 10 procent minder uren dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral in de horeca en de uitzendbranche was er veel minder werk. Bakkers, bouwhandels en agrarische bedrijven zetten in juli juist extra flexwerkers in.

Dat blijkt uit onderzoek van HR & payroll leverancier Nmbrs die maandelijks de salarisstroken van bijna 1 miljoen Nederlanders verwerkt.

2020 begon goed voor oproepkrachten. In januari maakten zij gemiddeld 3,5 procent meer uren dan in dezelfde maand een jaar eerder. Maar in geval van crisis nemen bedrijven meestal als eerste afscheid van mensen met een 0-urencontract.

Dat is ook te zien in de cijfers van Nmbrs. In februari draaiden oproepkrachten gemiddeld al 4,3 procent minder uren en in de maanden erna bleven de cijfers dalen met als dieptepunt april: - 10,9 procent.

Vanaf mei werden de lockdownmaatregelen stap voor stap versoepeld. Het effect daarvan is nog amper terug te zien in de cijfers van Nmbrs. In juli werden er nog altijd 9,6 procent minder oproep-uren verloond dan een jaar eerder.

Minder personeel ondanks heropening horeca

Oproepkrachten in de horeca en de uitzendbranche incasseerden in juli de hardste klappen. Op 1 juli werd het maximum aantal bezoekers voor horecagelegenheden opgeheven. Nmbrs verloonde in juli om en nabij de 2,5 miljoen uren aan oproepkrachten in de horeca. Zo'n 13 procent minder dan vorig jaar.

Bij oproepkrachten in de uitzendbranche (-30,1%) lag dat percentage nog hoger.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.