Het is te hopen dat lokale overheden die in de zomer ondernemers veelal meer ruimte gunden om te ondernemen, nu weer hun medewerking verlenen. Dat ondernemers die met goede ideeën komen om hun zaak tijdelijk uit te breiden met een overkapping, blokhut of tent niet stuiten op een woud van regelgeving. Ondernemers doen er goed aan om het gesprek met de gemeente aan te gaan om te kijken wat er wél kan.
Als je de mogelijkheid hebt om een winterterras in te richten, ga er dan echt voor. Richt het in met windschermen, overkappingen, kussentje, dekentjes en sfeervolle aankleding. Met verwarmers en vuur kun je gasten echt verleiden om ook in de koudere maanden op het terras te gaan zitten. Fonkelende lichtjes of vuurkorven hebben daarnaast een enorme aantrekkingskracht op passanten.
Denk ook aan een winterkaart met winterse terrasgerechten. Met mooie of slimme gerechten als soepen, flammkuchen, stamppotjes, kaasfondue, broodje warme worst, erwtensoep, stoofvlees en ander comfortfood blijven gasten lang zitten en besteden meer. En op de drankkaart mag glühwein natuurlijk niet ontbreken, net zo min als mooie najaars- en winterbieren. Ook een chocolademelkmachine zal overuren draaien.
Een winterterras is lucratief volgens de ondernemers die er één gebouwd hebben. Restaurant On The Rock in Aalsmeer bouwt het terras vanaf half oktober om naar winterterras. Dan wordt het aangekleed met dekens, schapenvachtjes, windlichten, boomstammetjes als bijzettafels en een koek-en-zopie kraam. Vorig jaar leverde het winterterras zo’n 20 procent meer omzet op. Ook Marktzicht in Zierikzee heeft 35 procent meer omzet door zijn houten chalet die wordt aangekleed in winterse sferen.
Rien Mol van landgoed Het Rheins in Enter wil een winterterras in Lapland-stijl creëren. Ook het terrein er omheen moet hierin mee. Mol denkt er zelfs aan om zondagse ritjes met sledehonden te organiseren.
Als ondernemers met dit soort plannen komen, wordt toch ook een gemeente enthousiast? Wie wil er tijdens de wintermaanden nou geen extra gezelligheid in zijn stad of dorp?
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.