Ondernemers zijn sinds 10 augustus verplicht gasten te vragen hun contactgegevens achter te laten. De gegevens zijn bedoeld om snel en goed bron- en contactonderzoek te kunnen uitvoeren, als blijkt dat er besmettingen in een horecazaak hebben plaatsgevonden, stelt EZK. Hoewel ondernemers verplicht zijn om contactgegevens te vragen, hoeven gasten deze niet in te vullen. Mensen die weigeren, mogen op basis daarvan niet de toegang worden ontzegd.
Onduidelijkheid in de branche
Dat ondernemers mensen op basis van een dergelijke weigering niet de toegang kunnen ontzeggen, stond op 7 augustus al in een kamerbrief van minister Hugo de Jonge van VWS. Toch ontstond er onduidelijkheid over in de branche en in de media. Zo zei een woordvoerder van hotelketen Van der Valk maandag dat het per vestiging verschilt of mensen geweigerd worden als ze geen contactgegevens willen geven.
Consumenten zijn niet verplicht om mee te werken
KHN-voorzitter Robèr Willemsen noemt het ‘bevreemdend’ dat de horeca de registratieplicht in de maag gesplitst krijgt, omdat het aantal besmettingen dat naar de horeca terug te leiden is volgens hem ‘weinig’ is. Consumenten zijn niet verplicht om mee te werken aan de registratie, bedrijven zijn wél verplicht om de contactgegevens te vragen. ‘Ik ga geen gasten weigeren als ze geen gegevens willen achterlaten’, aldus Willemsen.
Extra manuren
Het extra registreren is voor mkb’ers verder lastig, hoort Willemsen. ‘Qua kosten zijn het vooral extra manuren. Het kost tijd om te registreren, dat kost automatisch geld.’ De branchevereniging roept bedrijven wel op zich aan de regels te houden, anders riskeren horecaondernemingen sluitingen. ‘De vraag is of registratie mensen afschrikt. Dan kan het je ook nog klandizie schelen.’
‘Ondernemers hebben zorgplicht’
ProFri-directeur Frans van Rooij wijst echter op het belang van registratie. ‘Je kunt formeel gezien iemand niet weigeren omdat hij of zij de NAW-gegevens niet wil geven. Maar je hebt als ondernemer ook een zorgplicht. Het is in het belang van de veiligheid van andere gasten én je medewerkers dat iedereen hieraan meewerkt. De slogan is niet voor niets: ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’. Het mag niet zo zijn dat iemand positief wordt getest, waarvan dan vervolgens niet bekend is dat hij of zij in je zaak is geweest. Of je weet niet hoe laat deze gast er was. Daarom is het ook belangrijk om het tijdstip en tafelnummer te vermelden.’