Geen overgangstermijn voor verbod op 15-jarige maaltijdbezorgers

Geen overgangstermijn voor verbod op 15-jarige maaltijdbezorgers

Bezorgrestaurants krijgen geen overgangsperiode voor het verbod op 15-jarige maaltijdbezorgers. Dat laat staatssecretaris Tamara van Ark weten aan ProFri, die om uitstel had gevraagd. Het verbod geldt per 1 juli.

De vakvereniging had de staatssecretaris om drie maanden respijt gevraagd omdat ondernemers zich volgens ProFri onmogelijk konden voorbereiden op het verbod op 15-jarige maaltijdbezorgers. ‘De wijziging van de Nadere regeling kinderarbeid van commerciële maaltijdbezorging door kinderen is gisteren gepubliceerd in de Staatscourant en daarmee direct van toepassing’, zo laat de vereniging weten. In de regeling staat onder andere dat overtreding van dit verbod per definitie gevaarlijk en dus direct beboetbaar is.

‘Voor nu is het belangrijk om te weten dat je 15-jarige maaltijdbezorgers vanaf vandaag niet meer op pad mag sturen.’ ProFri wijst erop dat ook voor het laten verrichten van andere werkzaamheden voor 15-jarigen aparte regels gelden.

Inspectie drong aan op verbod

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte op 29 juni bekend dat het verbod op 15-jarige maaltijdbezorgers op 1 juli ingaat. Ze heeft de regel ingesteld op aandringen van de Inspectie en nadat een meerderheid van de Tweede Kamer zich voor dit verbod uitsprak.

Gevaren voor jongeren in maaltijdbezorging

De Inspectie drong aan op een verbod na een rapport over jongeren in de maaltijdbezorgbranche. Volgens de Inspectie vormen de tijdsdruk, onveilige verkeerssituaties en de verantwoordelijkheid voor geld gevaren voor jongeren onder de 16 die werkzaam zijn in de maaltijdbezorging.

‘Helft houdt zich niet aan de regels’

Bovendien houdt meer dan de helft van de bedrijven die door de Inspectie zijn onderzocht zich niet aan de regels: kinderen onder de 16 mogen niet na 19.00 uur werken en enkel licht werk verrichten. Jonge maaltijdbezorgers werken in veel gevallen ook te lang en krijgen te weinig betaald, zo oordeelde de Inspectie.


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.