Horeca zwaar getroffen door coronacrisis; KHN eist actieplan kabinet

Horeca zwaar getroffen door coronacrisis; KHN eist actieplan kabinet
Een medewerker van Family Treffers in Honselersdijk. (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich ernstig zorgen over de economische impact van het coronavirus op de horecabranche. Nu het coronavirus ook in ons land zijn opmars maakt en beheerst moet worden, zien horecaondernemers dat de coronacrisis grote financiële gevolgen met zich mee brengt.

Het aantal annuleringen in de horeca is door de coronacrisis is gestegen met 48 procent en het aantal nieuwe reserveringen blijft uit. Uit onderzoek van KHN onder bijna 4000 horecaondernemers blijkt dat 55 procent meer annuleringen ervaart van bestaande reserveringen dan normaal en ervaren zij gemiddeld 33 procent omzetverlies door de verschillende adviezen en maatregelen.

Gevolgen langere tijd merkbaar

KHN verwacht dat de negatieve gevolgen van het coronavirus voor langere tijd merkbaar zullen zijn. De maatregelen krijgen door de aankondigingen vanuit de Verenigde Staten en Den Haag nog meer impact. KHN roept het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te ondersteunen.

Onrust is groot

De uitkomsten geven inzicht in de impact per regio, maar ook per type bedrijf. Op landelijk niveau is de onrust inmiddels groot. Op dit moment zien we dat vooral Brabant en Amsterdam zwaarder zijn getroffen, maar met de nieuwe maatregelen zien we dat de zorgen bij horecaondernemers uit andere regio’s ook snel toenemen.

33 procent omzetverlies in maart

Het omzetverlies voor maart wordt geschat op 33 procent (ofwel 630 miljoen euro) en zal toenemen naar 700 miljoen euro per maand, als de rest van Nederland de patronen van Brabant en Amsterdam volgt. Met inachtneming van de jaaromzet 2019, is het verwachte omzetverlies per maand en half jaar en jaar zoals in de tabel onderaan dit persbericht.

Het betekent overall een groot liquiditeitsprobleem omdat het bedrijfsresultaat inclusief ondernemersloon normaal gesproken zo’n 300 miljoen euro is. Dat is volgens KHN zonder overheidssteun niet te overbruggen, zeker niet voor de kleine ondernemer.

Brandbrief aan het kabinet

In een brandbrief roepen KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW het kabinet op om met verschillende maatregelen te komen. KHN en de werkgeversorganisaties eisen soepelere regels voor werktijdverkorting en maatregelen die liquiditeit ondersteunen.

‘Gezamenlijk pleiten we voor het opzetten van een noodfonds voor ondernemers die voor langere tijd financiële schade oplopen als gevolg van het coronavirus. Ook kijken we met het kabinet naar de mogelijkheid voor renteloze overbruggingskredieten, garantiefondsen, speciale fiscale voordelen etc. Cruciaal en leidend bij deze oplossingen moet zijn dat ze op een snelle en effectieve manier ondernemers in staat stellen om een periode financieel te overbruggen.’

Regeling voor werktijdverkorting

KHN is in gesprek met vertegenwoordigers van onder andere de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Sociale Zaken & Werkgelegenheid om de mogelijkheden te bespreken. Vooral de regeling voor werktijdverkorting zal meer ruimte moeten bieden voor de kleinere horecawerkgever, zegt de brancheorganisatie.

Europees investeringsfonds

Eerder deze week bleek dat de Europese Unie een investeringsfonds van 25 miljard euro opzet om economische problemen als gevolg van het coronavirus te bestrijden. KHN is ook op Europees niveau in gesprek om te kijken hoe het investeringsfonds kan worden ingezet om kleine bedrijven en de arbeidsmarkt te ondersteunen.

Tevens pleit KHN voor voldoende steun en coulance voor de volledige toerisme- en reisbranche, waaronder luchtvaartmaatschappijen, om ook de toekomstige stroom van toeristen en zakelijke reizigers te waarborgen.

KHN zet steunfonds op

Daarnaast het KHN, ‘door het uitblijven van snelle adequate oplossingen vanuit de overheid’, het initiatief genomen om met partijen en leveranciers uit de markt een steunfonds op te richten. De eerste signalen voor dit initiatief zijn volgens KHN positief. ‘Hopelijk kan dit fonds worden gebruikt voor kleine overbruggingskredieten om getroffen horecaondernemers te helpen.’ In de komende periode blijft KHN in gesprek gaan met vertegenwoordigers van diverse ministeries, beleidsmakers, leveranciers, de financiële sector en andere branches om tot passende maatregelen voor de horeca te komen.

‘Vertrouwen in het RIVM’

KHN laat verder weten de bezorgdheid van ondernemers, medewerkers en gasten te snappen maar te vertrouwen op de goede aanpak van het RIVM. ‘Het is van belang om de adviezen van het RIVM en de lokale autoriteiten op te volgen.’ Donderdagmiddag adviseerde het crisisteam om alle evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland af te gelasten. Ook musea, theaters en sportclubs krijgen het advies om de deuren de komende weken te sluiten.

Gasten en medewerkers blijven welkom

Voor horecagelegenheden geldt dat bij het opvolgen van de adviezen bezoek aan de horeca mogelijk blijft. Maar ook horecabedrijven moeten in redelijkheid letten op het maximaal van 100 personen. De nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 1 april. Gasten en medewerkers blijven gewoon welkom. Voor meer informatie over het coronavirus, adviseert KHN haar leden om kennis te nemen van de informatie hierover op khn.nl/corona en voorgestelde hygiënemaatregelen zorgvuldig toe te passen. KHN-leden kunnen voor vragen ook contact opnemen met KHN advies.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.