ProFri: 'Personeelskosten kunnen met 10 procent stijgen in 2020'

ProFri: 'Personeelskosten kunnen met 10 procent stijgen in 2020'
Een medewerker van Family Treffers. Foto: Koos Groenewold

Als gevolg van onder meer de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans en de nieuwe Horeca-cao, kunnen de personeelskosten voor cafetaria's volgend jaar met 10 procent stijgen. Dat zegt ProFri. Volgens de vakvereniging kunnen ondernemers dat deels opvangen, mits ze snel in actie komen.

De invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) heeft voor de hele horeca en dus ook voor cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken grotere gevolgen dan tot nu toe werd aangenomen, zegt ProFri. Volgens de vakvereniging zal deze wet veel bedrijven (verder) uit balans brengen en nemen de risico’s van het ondernemerschap verder toe.

Factoren die kosten laten stijgen

Van Rooij wijst erop dat er naast de Wab meer op ondernemers afkomt, zoals de nieuwe Horeca-cao. ‘Er komen factoren samen die de kosten verder laten stijgen. De ondernemer moet goed afwegen wat de gevolgen van de personeelskosten zijn voor zijn bedrijf. Mogelijk mede door de nieuwe Horeca-cao kunnen de kosten vanaf januari wel eens met zo’n 10 procent stijgen. Een deel daarvan kun je opvangen. Maar dan moet je snel aan de slag met de arbeidsovereenkomsten van de oproepkrachten en van de medewerkers die geen vaste arbeidsovereenkomst hebben.’

Van Rooij adviseert ondernemers om de kostenstijgingen tijdig te verwerken in de consumentenprijzen. ‘Vorig jaar leverden veel ondernemers rendement in doordat ze dit niet tijdig of onvoldoende deden.’

Speciale bijeenkomst

ProFri zegt te worden overspoeld met vragen over de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) en de nieuwe Horeca-cao. Daarom organiseert de vakvereniging een speciale informatieve bijeenkomst in januari. Ook payroll partner Connexie en het adviesbureau dat helpt bij juridische vragen van leden, zijn daarbij aanwezig.

Twee sessies

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 21 januari bij Van de Valk in Houten en is uitsluitend toegankelijk voor leden. Geïnteresseerden kunnen zich via de website van de vakvereniging inschrijven voor de ochtendsessie (10.30 uur tot 12.30 uur) of voor de sessie in de middag (13.30 tot 15.30 uur). Deelname is gratis, maar wie zich heeft aangemeld en niet komt opdagen, krijgt echter alsnog een factuur van 45 euro gepresenteerd, zo laat de vakvereniging weten.