Duitsland verlengt lockdown tot 15 februari; horeca blijft dicht

Duitsland verlengt lockdown tot 15 februari; horeca blijft dicht

Duitsland verlengt de lockdown tot maandag 15 februari. Dat betekent dat horeca, theaters en sportclubs langer gesloten blijven. Ook komt er een strengere mondkapjesplicht. Onze oosterburen gaan niet werken met een avondklok.

Voor de getroffen ondernemers en zelfstandigen is meer financiële steun beloofd.

Ook scholen en niet-essentiële winkels blijven langer gesloten. Een avondklok of een ander uitgaansverbod komt er niet. Daarover is niet gesproken, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na overleg met de leiders van de deelstaten. Het dringend advies geldt om thuis te werken tot 15 maart.
Ze besloten wel het land langer dan 31 januari op slot te houden uit vrees voor nieuwe coronavarianten. Hun jongste topoverleg over het coronabeleid zou eigenlijk volgende week plaatsvinden, maar werd vervroegd door het gevaar voor besmettelijkere mutaties.
‘Het wordt nu eens tijd succes te boeken’, citeren Duitse media regeringsleider Merkel. Ze benadrukte dat het aantal nieuwe infecties licht daalt, en ook de druk op de intensive cares, en dat een nieuwe stijging moet worden voorkomen.

Gecertificeerd mondkapje

In het openbaar vervoer en in winkels wordt het dragen van gecertificeerde mondmaskers verplicht, bijvoorbeeld de blauwe chirurgische of de stofmaskers uit de bouwmarkt. Tot nu toe gold de plicht je neus en mond te bedekken, maar dat mocht ook met sjaal of zelfgemaakt mondkapje.

Ook is het de bedoeling dat meer werknemers thuis gaan werken om besmettingen op de arbeidsplek en in het openbaar vervoer te voorkomen. Werkgevers moeten thuiswerken de komende weken tot 15 maart toestaan waar het ook maar enigszins mogelijk is. Volgens Merkel werken nu minder mensen thuis dan tijdens de eerste golf vorig jaar.