Utrecht wil hotel in voormalige geldfabriek De Munt

Utrecht wil hotel in voormalige geldfabriek De Munt

Als het aan de gemeente Utrecht ligt, kan in het monumentale gebouw waar tot 2018 Nederlands muntgeld en herdenkingsmunten werden geslagen een boutique hotel met maximaal 50 kamers komen. Dat staat in de Bouwenvelop die is gepresenteerd.

Eigenaar AFP wil het monumentale Utrechtse Muntgebouw uit 1567 in samenwerking met de gemeente herontwikkelen. Daarbij is nadrukkelijk de wens uitgesproken voor een boutique hotel, net als eerder bijvoorbeeld werd gedaan bij de herontwikkelingsplannen van voormalig poppodium Tivoli Oudegracht.

50 kamers met geheel eigen doelgroep

In het gebouw, gelegen net buiten het centrum aan het water, moet ruimte komen voor verschillende functies, waaronder woningen, kantoren, cultuur, sportfaciliteiten en horeca. In het hoofdgebouw is een boutique hotel van maximaal 50 kamers mogelijk, dat een oppervlak van in totaal tussen de 2000 en 3000 m2 mag beslaan. Wel moet het hotelconcept aantoonbaar een eigen doelgroep bedienen en zo een aanvulling zijn op het bestaande hotelaanbod in de stad.

Het hotel krijgt de ingang aan de representatieve zijde van het gebouw, aan de Leidseweg. Aan de andere zijde zitten onder meer de expeditieingang waar tot 2018 de geldtransportwagens werden ingeladen. Het hotel is voorlopig ingetekend op de eerste en tweede verdieping.

Ook is het een voorwaarde dat het hoteldeel relatief eenvoudig moet zijn om te bouwen naar woningen en bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen van de stad Utrecht. Om de nieuwe invulling mogelijk te maken is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk.

Meer horeca

Buiten het hotel is in de herontwikkeling ook andere, zelfstandige horeca opgenomen. Daarbij moeten de openingstijden wel passen in de directe omgeving: een relatief rustige woonbuurt. In de tuin kan een terras worden gerealiseerd. Vanwege het monumentale karakter mogen geen luifels of reclameuitingen aan het pand worden bevestigd.