Horecaondernemers zetten 2 maart hun terrassen buiten

Horecaondernemers zetten 2 maart hun terrassen buiten
Johan de Vos

Een groep horecaondernemers die aangesloten is bij de actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland zetten dinsdag 2 maart hun terrassen uit. De groep roept collega's op dit ook te doen. 'We kunnen veilig en verantwoord onze zaken openen en beginnen met het buiten zetten van de terrassen. Uiteraard wel op 1,5 meter.'

'Op dinsdag 2 maart gaan de terrassen naar buiten. Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land', aldus Johan De Vos, woordvoerder van de groep ondernemers.

'Geen gegronde reden voor geen extra ruimte horeca'

De psychische grens is bereikt, volgens de voorman van KHN Breda. 'De terrassen hadden vol kunnen zitten, maar de horeca mag geen mensen ontvangen. Dat maakt ondernemers geestelijk kapot. Winkels open = Horeca open.' Dinsdag maakte premier Rutte bekend dat er een versoepeling voor de winkels mogelijk is vanaf 3 maart. Zij mogen op afspraak klanten ontvangen. Door de terrassen op 2 maart buiten te zetten neemt ook de horeca een eerste stap naar heropening.

De Vos: 'Bij ons kwamen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes en is er – net als bij de winkels en kappers – triage vooraf. Er is dus geen enkele gegronde reden dat de winkels wel weer ruimte krijgen en de horeca niet.' Ook de burgemeesters hebben onlangs in het Veiligheidsberaad gepleit voor het openen van de terrassen. Dit om ervoor te kunnen zorgen dat de mensen beter en voornamelijk veiliger gespreid kunnen worden bij grote drukte. Door crowdmanagement en goede regulering fungeert de horeca als overloop in centra. Mensenmassa’s kunnen dan gereguleerd worden in plaats van dat er ongereguleerde drukte ontstaat, zoals afgelopen weekenden.' Daarmee geven burgemeesters volgens De Vos het signaal af dat zij horeca zien als onderdeel van de oplossing voor het probleem dat mensen elkaar zullen gaan opzoeken in de buitenlucht nu het weer beter wordt.

Deelnemende KHN-afdelingen en organisaties/verenigingen

Maastricht, Leiden, provincie Gelderland, Breda, Alkmaar, Amstelland (Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn), Arnhem/Renkum, Meierijstad, Roermond, Krimpenerwaard, Helmond, Valkenburg, Nederweert, Peel en Maas, De Bollenstreek, Oss, Sint-Michielsgestel, Venray, Roosendaal, Asten, Epe, Schagen, Vaals, Zundert, Heeze-Leende, Valkenswaard, Cranendonck, Moerdijk, Veendam, Stadskanaal, Aalten/Dinxperlo, Valkenburg, Gemert, Someren, Oosterhout (NB), Steenbergen, Heerlen, Hattem/Heerde, Liemers, Beesel, De Leye, Vught, Echt-Susteren, Rhenen, Rheden, Waterland (Marken, Monickdam, Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland, Den ilp) .HorecaZorg (o.a. Meyer Beheer, Oubaha Beheer), NachtBelang (belangenvereniging van alle clubs & discotheken in Nederland) Vereniging Erkende Pannenkoekenrestaurants.