Jan Smink eerste chef in Nederland met eigen Beerenburg

Jan Smink eerste chef in Nederland met eigen Beerenburg

Chef en restauranteigenaar Jan Smink heeft samen met distilleerderij Weduwe Joustra uit Sneek drie eigen varianten ontwikkeld op Beerenburg.

Nadat Jan Smink eerder al chocoladetruffels met als ingrediënt Beerenburg ontwikkelde, ontstond uit dat contact een nieuwe samenwerking.

De chef maakte met en voor distilleerderij Weduwe Joustra drie nieuwe smaken Beerenburg. Lime Leaf met zachte citrusvruchten, Tonka Boon met vanille, kaneel, amandelen, honing, karamel en kersen. En als derde de Poivre Long die warm, kruidig en pittig smaakt. Alle drie met een alcoholpercentage van 32% en afgevuld op flessen van 0,5 liter.

Chef Smink gaat zijn eigen Beerenburgs zeker inzetten in zijn restaurant zodra hij daar weer gasten mag ontvangen, dus op en na 5 juni. ‘Zeker ga ik dat doen,’ antwoord hij desgevraagd. ‘Ze zijn mooi voor bij de koffie. In een cocktail zou ook kunnen, maar de drankjes zijn ook geschikt voor bereidingen met ijs, of bonbons. Breed inzetbaar dus’, lacht chef.

Jan Smink Beerenburg
Foto: Rob Rotgers / Beeldende Zaken

Het ‘originiele’ Beerenburg recept stamt al uit 1864 en wordt nog steeds gehandhaafd. De borrel bevat uitheemse kruiden, bladeren, wortelen, bessen en specerijen. En wordt één maand gerijpt op trekvat. Dat is uniek en dat proef je terug in de smaak van de Beerenburg.

Jan Smink heeft sinds september 2018 zijn eigen restaurant in Wolvega onder de naam Restaurant Smink. In 2020 trad hij toe tot restaurantvereniging Alliance Gastronomique. Jan Smink behaalde als wedstrijd kok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam meerdere malen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse D’Or.