Belgische minister heeft geen trek in Nederlands 'jojobeleid' horeca

Belgische minister heeft geen trek in Nederlands 'jojobeleid' horeca

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft 'absoluut geen zin om in een Nederlands jojobeleid terecht te komen'. De bewindsman reageerde daarmee op het terugdraaien van versoepelingen voor de horeca in ons land, nadat de coronabesmettingen in korte tijd enorm waren gestegen.

België overlegt vrijdag over eventuele versoepelingen, maar Vandenbroucke wil geen 'loze beloftes' maken over het sluitingsuur in de horeca of heropening van het nachtleven vanaf september, zei hij tegen VTM Nieuws. 'We hebben uit de Nederlandse ervaring geleerd dat je best geen loze perspectieven geeft.'

Remmen los gooien

Hij waarschuwt dat vooralsnog slechts 40 procent van de Belgen volledig is gevaccineerd. Het is volgens de minister dan ook nog niet het moment om "alle remmen los te gooien".

De Belgische viroloog Marc van Ranst is het eens met de minister. 'Beter voorzichtig versoepelen, dan een jojo-beleid', twittert hij.

Nederland

In Nederland klonk het geluid van 'die mooie zomer' en het 'dansen na Jansen' vanaf 26 juni veelbelovend. Maar 2,5 week later heeft de nachthoreca de deuren alweer op slot en moet de overige horeca om middernacht sluiten. Dit tot grote woede, omdat de druk in de ziekenhuizen niet is toegenomen en op de IC's nog geen tekort aan bedden dreigt.

Op social media zijn veel boze reacties te lezen op het forum van de horeca en op de site van Rijksoverheid. Van ‘we zijn er klaar mee’, tot ‘zeventig procent is nu technisch failliet.’

Besmettingen onder jongeren

De horeca is vooral boos omdat eerder steeds als reden van de maatregelen de druk op de ziekenhuizen werd genoemd en het dreigende tekort aan IC-bedden. Maar de besmettingen komen nu vrijwel alleen voor in de groep van 18 tot 25 jaar. De groei van het aantal besmettingen binnen die groep is volgens het OMT wel exponentieel, maar buiten deze groep is er ‘geen evidente toename waar te nemen. ‘Ook is er nog geen effect op de ziekenhuis- of IC-bezetting. Die zijn nog ‘stabiel laag’.