Landal GreenParks doneert bomen voor nieuw bos

Landal GreenParks doneert bomen voor nieuw bos
Wouter van Dun van Natuurmonumenten (links) en Jerôme de la Chambre van Landal GreenParks.

Als onderdeel van het duurzaamheidsprogramma om in 2030 klimaat-neutraal te zijn, doneert Landal GreenParks de komende drie jaar bomen die worden aangeplant in de omgeving van Weert. Hier beheert Natuurmonumenten ruim 1000 hectare natuur- en bosgebied, waar voormalige akkerbouwkavels middels een herbebossingsproject worden omgevormd tot bos. Uiteindelijk vormen de geplante bomen het Landal GreenParksbos.

Een team van Natuurmonumenten heeft met het duurzaamheidsteam van Landal GreenParks onlangs de eerste boom geplant en het startsein gegeven voor het project.

In totaal wordt het Landal GreenParksbos ruim zes hectare groot, oftewel een oppervlakte van ruim dertien voetbalvelden. Waar voorheen mais of gras groeide ontstaat straks een ruig bos, waarmee in feite daadwerkelijk ruimte teruggegeven wordt aan de natuur.

Zo’n aaneengesloten bosgebied kan een rol spelen om de negatieve gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Hierbij valt te denken aan de opvang en het vasthouden van regenwater, het temperen van hitte, de opname van stikstof en het verminderen van CO2 in de atmosfeer.

Voor de boomaanplant worden hoofdzakelijk inheemse, autochtone boom- en struiksoorten gebruikt om het bos zo sterk mogelijk te maken. Ook worden er enkele soorten geplaatst die iets minder water en iets meer hitte kunnen verdragen om het bos ook toekomstbestendig te maken.

Karin de Feijter van Natuurmonumenten (links) en Jerôme de la Chambre van Landal GreenParks.

Het is niet de eerste keer dat Landal bomen plant. In 2015 werden al eens duizend bomen geschonken aan Parkbos de Haar van Natuurmonumenten bij Haarzuilens (Utrecht). En in 2019 plaatste de accommodatieaanbieder in totaal 3600 bomen verdeeld over verschillende locaties in Nederland.

In 2030 klimaatneutraal

‘Als Landal GreenParks hebben we een ambitieus duurzaamheidsprogramma’, Jerôme de la Chambre, manager sustainability bij Landal GreenParks. ‘Elk jaar maken we stapjes op weg naar ons doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. We investeren in groene initiatieven, projecten en partnerschappen en ondersteunen de biodiversiteit van de natuur en de directe omgeving van onze vakantieparken, door zelf bomen te planten of bloemenweides aan te leggen.’

Natuurbehoud, herstel en educatie zijn gemeenschappelijke delers voor Natuurmonumenten en Landal, verklaart De la Chambre deze samenwerking. ‘Het mooie van dit project is akkerbouwgrond echt teruggegeven wordt aan de natuur en ik ben super blij dat we ook hier samen met Natuurmonumenten mogen optrekken. Daarnaast richten we ons op de verduurzaming van energie op de parken, duurzaam bouwen en op een actief hergebruik- en afvalreductiebeleid.’

Partnership met succesvolle projecten

Landal GreenParks en Natuurmonumenten hebben al ruim vijftien jaar een strategisch partnerschap. Samen ontwikkelden beide organisaties vele succesvolle projecten, waaronder diverse boomplantevenementen, natuureducatie, en een (met de Sponsorring 2019 bekroonde) wildebloemencampagne om aandacht te vestigen voor biodiversiteit in de natuur.

Landal GreenParks is trotse hoofdsponsor van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. In Duitsland lopen vergelijkbare projecten met de organisatie Baumgeben en in Denemarken is Landal betrokken bij de ontwikkeling van het Vlinderbos.

Over Landal GreenParks

Eind juni werd bekend dat Roompot Landal GreenParks wil inlijven, waarbij Roompot-eigenaar KKR Landal koopt van Awaze, wat feitelijk een dochteronderneming is van Platinum Equity. Wanneer die fusie wordt afgerond, is nog niet bekend.

Onder Landal GreenParks vallen ook de merken: Hof van Saksen, Landal Ski Life, Landal Camping, Landal Business Line, Landal Makelaardij en Vakantiemakelaar. Awaze, de grootste aanbieder van vakantieparken en accommodaties in Europa, heeft ook nog de zelfstandige merken: cottages.com, Hoseasons, Landal GreenParks, James Villa Holidays en Novasol.

Expansieprogramma

Het in 2020 ingezette Europese expansieprogramma van LandalGreenParks wordt in 2021 verder voortgezet en zal het huidige aantal van ruim 100 bestemmingen in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije verder doen toenemen.

Op dit moment biedt Landal GreenParks in totaal ruim 14.504 vakantieaccommodaties en 1300 campingplaatsen. Jaarlijks kiezen meer dan 2,2 miljoen gasten voor Landal GreenParks en brengen er 11,4 miljoen overnachtingen door. Op de parken en de diverse kantoorlocaties werken zo'n 3000 medewerkers.

Landal GreenParks heeft een ambitieus duurzaamheidsprogramma en komt elk jaar dichter bij haar doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Landal wil vakanties bieden met een positieve impact op natuur, regio, mens en klimaat. Alle parken van Landal zijn gecertificeerd met een Green Key en in 2021 werd Landal voor het vierde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot het meest duurzame merk door de Sustainable Brand Index binnen de categorie Travel & Tourism.