Geen coronasteun; restaurant Vidiveni moet stoppen

Geen coronasteun; restaurant Vidiveni moet stoppen
Rabarber met ‘no-baked’ cheesecake uit de keuken van Vidiveni

Restaurant Vidiveni in Zwolle moet stoppen. Chef Josua Oechies (Kaatje bij de Sluis, Vermeer en leerling van De Librije) kookte er op hoog niveau mét hulp van cliënten uit een begeleid wonen project.

Restaurant Vidiveni, onderdeel van zorginstelling RIBW, stopt eind deze maand, na 9 jaar. Volgens het RIBW kon geen aanspraak worden gemaakt op coronasteun vanuit het Rijk omdat het gaat om een stichting. Door de lockdowns liepen de schulden te ver op. Zonder corona was het restaurant gewoon doorgegaan.

Josua Oechies

Chef annex bedrijfsleider Josua Oechies had met Vidiveni 13 punten in de GaultMillau gids. Hij begon ooit als leerling in het Zwolse sterrenrestaurant De Librije van Jonnie Boer, werkte vervolgens bij Kaatje bij de Sluis in Blokzijl en Restaurant Vermeer in Amsterdam.

Bij Vidiveni kookt hij volgens de Slow Food-gedachte, met lokale ingrediënten uit het seizoen. Het restaurant serveerde diner van woensdag tot en met zaterdag. Er werkten vier vaste medewerkers en wekelijks ongeveer twintig cliënten.

Leer-werkplek

Over de combinatie van het koken op hoog niveau en leer-werkplek zijn zei hij eerder het volgende: 'Bij Vidiveni hebben we naast de visie een toprestaurant te zijn, ook de visie dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden om zich te verder te ontwikkelen. Ik merkte dat ik zelf ook allerlei vooroordelen had voordat ik begon. Doordat ik nu zelf intensief met deze doelgroep werk, zijn deze verdwenen. Bij ons is iedereen onderdeel van het succes van het restaurant, een ieder draagt zijn steentje bij.'

Eigen broek ophouden

Vidiveni moet in principe de eigen broek ophouden. Maar door de gedwongen sluiting tijdens corona vielen de inkomsten weg.

Volgens Anne Marie Journee, regiomanager bij de zorginstelling waar Vidiveni onder valt, heeft de gemeente Zwolle het restaurant wel een overbruggingskrediet aangeboden. ‘Maar er werkten nog maar zes cliënten van ons, de rest was al gestopt wegens sluiting van de horeca door corona. Het is geen probleem om deze zes cliënten elders te plaatsen. Dan kunnen we maatschappelijk geld beter besteden’, aldus Journee.

'We hadden er als RIBW voor kunnen kiezen het gat te dichten, maar we zijn niet op aarde om een restaurant overeind te houden. Het verlies gaat niet om een paar duizend euro’s.’

Vidiveni, een luxe restaurant waar RIBW-cliënten dagbesteding volgden, hoefde volgens Journee geen winst te maken. ‘Het restaurant bungelde op de nullijn, uit de kosten komen, was genoeg’, zo zegt ze tegen dagblad De Stentor.

Het is niet bekend wat Oechies nu gaat doen of welke invulling de locatie na november krijgt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.