Chef stopt met restaurant; terugbetalen now-steun de druppel

Chef stopt met restaurant; terugbetalen now-steun de druppel
Arnaud Verbeek

Ondernemer Arnaud Verbeek stopt met zijn restaurant Noir in Utrecht. 'Het is niet meer vol te houden. Ik moet de NOW-steun terugbetalen. En dat voelt heel zuur, zeker als je je enorm hebt ingezet om met afhalen nog wat omzet te genereren.'

Arnoud Verbeek stopt in juni met restaurant Noir in Utrecht. Hij startte het restaurant begin 2018 samen met Raoul Witteman, ook eigenaar van Restaurant C’est Ca in Utrecht. Het duo haalde toen binnen drie dagen een bedrag van 45.000 euro op via crowdfunding. Het terugbetalen van de now steun vormde voor Verbeek de spreekwoordelijke druppel.

Terugbetalen now steun

‘Voor corona was het al best lastig, maar met alle regeltjes is het helemaal niet meer te doen.’ Zijn ontvangen now-steun moet Verbeek terugbetalen. ‘Mijn loonsom ging omlaag omdat er mensen ontslag hebben genomen. En met bezorgen en afhalen wist ik nog wat omzet te maken. Daarvoor ben ik dus keihard gestraft. Beter had ik op m’n handen kunnen blijven zitten en niets doen…’

Verbeek laat weten in juni eerst twee weken slaap te pakken. 'Dan ga ik thuis wat achterstallige klussen doen en dan zien we wel verder.' Zijn eerste gedachte toen hij besloot te stoppen met ondernemen, was de horeca uit te stappen. Maar nu hij weer gasten mag bedienen op zijn kleine terras is hij daar al van terug gekomen. ‘Ik vind het gewoon te leuk. Het zit blijkbaar diep in me. Maar als ondernemer ga ik niet meer aan de slag.’

Verbeek wil ergens werken waar liefde is voor gast en product. ‘Niet in een stamptent waar ze hun best doen de tafels drie keer per avond gevuld te krijgen. Daar word ik niet gelukkig van.’

Nieuwe ondernemer

Het huurcontract van Verbeek en Witteman gaat via een Indeplaatsstelling over naar de nieuwe ondernemer van de Lange Nieuwstraat 88 in Utrecht; Ruben Hoogendijk. Hij is nu nog bedrijfsleider van Bistro Madeleine aan de Wed, ook in Utrecht. Voor de komst van Verbeek en Witteman zat op deze locatie Restaurant Simple.

‘Het was een wilde rit’

Verbeek deelde zijn bedrijfsbeëindiging op Instagram. ‘Tegen iedereen die daarna tegen me zei het jammer te vinden, zeg ik sorry,’ laat hij weten. ‘Ik wist niet zo goed hoe ik het moest zeggen, alleen dat ik het moest doen: Noir gaat stoppen. Tijd voor nieuwe avonturen, tijd voor de toekomst. Per 1 juni gaat Noir op zwart. Dank je wel voor je bezoek, voor de steun voor, tijdens en tussen de lockdowns, het was een wilde rit!,’ schreef hij op Instagram. Hij liet het bericht volgen door de ietwat cynische hashtag: #noirdeklote.

Op 1 juni gaan de deuren definitief op slot. Tot die tijd levert Noir nog afhaalmaaltijden en doet het lunches en drankjes op het terrasje.

Lees hier tips voor het aanvragen en berekenen van je definitieve now steun. 

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.