Koen van der Plas start wijnmerk én restaurant

Koen van der Plas start wijnmerk én restaurant
Koen van der Plas

Koen van der Plas, voorheen sommelier bij Kasteel Heemstede* en Inter Scaldes***, start een eigen restaurant en een eigen wijnmerk. Voor het restaurant gaan Van der Plas en zijn zakenpartner Henk Jan Beltman (Tony's Chocolonely) samenwerken met een bekende chef.

De wens om zijn, tot op dat moment nog kleinschalige, handel in wijn en wijn & spijsboxen uit te breiden naar een landelijke operatie bracht Koen van der Plas (ex sommelier Kasteel Heemstede* en Inter Scaldes*** en winnaar Sommelier Award van Michelin), via een collega, in contact met Henk Jan Beltman, de chief chocolate officer van Tony’s Chocolonely. Hij had plannen voor een wijnplatform voor de Benelux maar ontbeerde de specifieke kennis.

Vanaf hun eerste contact klikte het tussen de twee mannen en werden de krachten gebundeld. Dit resulteert nu in een wijnmerk, wijnplatform en een restaurant aan de Amstel, naast Brasserie Paardenburg in Amstelveen.

Eigen wijn

‘We starten begin van het eerste kwartaal 2022 met de introductie van onze eigen wijn’, vertelt Koen van der Plas.

De ondernemers participeren hiervoor in het Zuid Afrikaanse wijnmerk ‘No-House-Wine’. ‘Samen met onder andere Marc Kent, wijnmaker/eigenaar van Boekenhoutskloof, starten we met een chenin, shiraz en een mousserende wijn. Elke fles krijgt een uitbundig design.'

Net als bij Tony’s Chocolonely (slaafvrije chocolade) is ook aan de wijnen van No House Wine een nobel streven gekoppeld. ‘Van elke verkochte fles gaat een bedrag naar de stichting HomePlan in Zuid Afrika. Deze stichting bouwt huizen voor mensen die geen huis en dus geen thuis hebben.’

De verwachting is dat de eerste flessen begin 2022 op de Nederlandse markt komen. Later komen er ook exclusieve en limited edition wijnen van de top van de Zuid-Afrikaanse wijnmakers. ‘We starten daarnaast volgend jaar met een wijnplatform genaamd More.wine voor de Benelux waar consumenten alle mooie wijnen kunnen bestellen. Op een ‘Coolblue’ achtige manier. Dus aantrekkelijk in prijs, voorwaarden en design. More.wine krijgt een stevige band met het  nog te openen restaurant.’

Margot Janse is aan boord als executive chef

Wat restaurant betreft is er lang nagedacht over een onderscheidende positie. ‘In Amsterdam en omstreken is heel veel, maar ook heel veel meer van hetzelfde’, stelt Van der Plas. ‘Midden in de nacht wist ik het! De chef die het best past bij ons concept is Margot Janse. Zij versterkt onze link met Zuid-Afrika. Haar keuken bij The Tasting Room in Le Quartier Français in Franschhoek (Zuid-Afrika) was geïnspireerd op haar liefde voor het land en alle bijzondere inheemse ingrediënten.’

‘Ze presenteert zich als Nederlands van geboorte en Zuid Afrikaanse vanuit keuze en dat wordt ook de insteek van de keuken; gerechten met invloeden uit de Nederlandse en de Zuid Afrikaanse keuken.’

Een ook Margot Janse heeft een nobel streven met haar stichting Isabelo Feeding Hungry Minds, dat dagelijks aan 1500 kinderen in Franschhoek een gezonde maaltijd verschaft. ‘Ook dat past perfect bij wat wij doen met ons wijnmerk. Dit was het laatste duwtje dat Margot nodig had om zich aan ons te verbinden. Van elke maaltijd die bij ons wordt genuttigd gaat er een bijdrage naar Isabelo. Zij wordt straks executive chef & partner van het restaurant en zal heel vaak  bij ons in Nederland zijn, maar gaat hier niet wonen.’

Naast Paardenburg aan de Amstel

De plannen met het restaurant zijn in een vergevorderd stadium. De plek wordt het pand naast Brasserie Paardenburg . ‘Daar zijn we heel ver mee, net zoals het rondkrijgen van ons team. Maar we moeten nog wel een paar drempels nemen.’

Koen van der Plas

Wat sfeer betreft wordt het zeker geen ‘hooters & tooters’ restaurant zoals Margot het stelt, maar een relaxte plek waar je verdeeld over twee ruimtes net zo makkelijk heel uitgebreid kunt dineren als even snel een hapje en drankje kunt doen. De wijnkaart zal niet exclusief Zuid-Afrikaans zijn, maar natuurlijk wel onze ‘No-House-Wine’ en ook veel mooie en onbekende wijnen uit Europa omvatten. Hoe leuk is het niet dat je straks hier eet en drinkt en tegelijk twee goede doelen steunt. We hopen ergens begin Q2 van 2022 te kunnen openen.’