Waku Waku blijft dicht als restaurant na gedwongen sluiting, maar opent voorlopig als winkel

Waku Waku blijft dicht als restaurant na gedwongen sluiting, maar opent voorlopig als winkel
Eigenaren WAKU WAKU

Restaurant Waku Waku in Utrecht dat de deuren gedwongen moest sluiten omdat de eigenaren Floris Beukers en Naphassa Parinussa hun gasten niet controleren op de coronapas, heropent voorlopig als winkel.

Op dinsdag 2 november openen ze de deuren van hun 'WAKU take away store'. Biologische home made cakes, sauzen, soepen, jams, kimchi, en chocolade koekjes, maar ook met biologische groente en fruit van lokale boeren en vegan kazen van Mr. & Mrs. Watson.

Duister keerpunt

De ondernemers omschrijven zaterdag 25 september 2021 als een duister keerpunt in de Nederlandse geschiedenis. 'De horeca werd vanaf deze datum namelijk verplicht om gasten op basis van medische status buiten te sluiten. Wat ons betreft kunnen tien verschillende rechters oordelen dat deze vorm van buitensluiting geen discriminatie is, wij weten wel beter. En aangezien discriminatie haaks staat op alles wat wij hebben opgebouwd, besloten wij om onder geen enkele voorwaarde in dit foute en onethische beleid mee te gaan.' Deze voor hun logische keus had al vrij snel drastische gevolgen voor hun restaurant.

'Onbegrijpelijk en ronduit stuitend'

'De burgermeester van Utrecht besloot ons als voorbeeld te stellen en op maandag 27 september kregen wij van haar het bevel om Waku Waku te sluiten.' Op dinsdag 28 september werden de sloten van hun restaurant uitgeboord. 'Op woensdag 29 september dreef de Mobiele Eenheid ons geëmotioneerde personeel en onszelf uit ons pand. Deze compleet buitenproportionele manier van handhaven vinden wij onbegrijpelijk en ronduit stuitend.' De ondernemers vragen zich af wat het met gezondheid te maken heeft.
'Wij serveren plantaardige gerechten van biologische en onbewerkte ingrediënten. Hiermee versterken wij het immuunsysteem van onze gasten en inspireren wij hen om gezondere leefstijl keuzes te maken. Waku Waku is onderdeel van de oplossing, niet van het probleem.'

Menselijke haag om sluiting te voorkomen

Medestanders vanuit de hele breedte van de samenleving verzamelden zich voor hun restaurant en vormden een menselijke haag om sluiting te voorkomen. 'Het was ongelofelijk om te zien en te voelen hoe al deze verschillende soorten mensen met elkaar in verbinding gingen voor dit gemeenschappelijke doel. Jong, oud, dik, dun, zwart, wit, gevaccineerd en ongevaccineerd. Iedereen die erbij was heeft kunnen ervaren welke energie er vrijkomt als we, ondanks onze uiteenlopende overtuigingen, de neuzen dezelfde kant op richten. Het was magisch.'

Crowdfunding

Naast alle fysieke steun, werd er gedoneerd aan onze crowdfunding campagne door 17.000 mensen. 'Wij voelden ons in het heetst van de strijd gedragen en gesteund en we kunnen jullie niet voldoende bedanken voor jullie financiële investering in het voortbestaan van Waku. Hartverwarmend is een understatement.'

'Dit is pas het begin'

De ondernemers vervolgen: 'Dit is pas het begin. Wij zien de gedwongen sluiting van ons restaurant als een uitnodiging om boven onszelf uit te stijgen en nog beter voor elkaar en anderen te zorgen. Een kans om het geheel naar een volgend niveau te brengen. Concreet betekent dit dat wij de komende weken drie stappen gaan zetten, met als doel zoveel mogelijk mensen te inspireren om gezond en lekker te eten en op deze manier zowel fysiek als spiritueel goed voor zichzelf te zorgen.' Met als eerste stap de opening van de winkel.