Eerste beelden restaurant Ambrozijn van Sven en Joëlle Nijenhuis

Eerste beelden restaurant Ambrozijn van Sven en Joëlle Nijenhuis

Sven en Joëlle Nijenhuis leggen de laatste hand aan hun eigen restaurant. Op 3 december openen ze de deuren van Ambrozijn in Valkenburg. Ze laten nu vast zien hoe het eruit gaat zien.

Sven Nijenhuis, zoon van Otto Nijenhuis (Chateau St. Gerlach, ook in Valkenburg) en gastvrouw Joëlle Nijenhuis hebben een eigen plek gevonden in een voormalige kerk aan de Plenkertstraat in Valkenburg. Restaurant Ambrozijn bestaat uit twee verdiepingen.

Uniek voor Limburg is het zogenaamde one-table-restaurant op de begane grond, waar maximaal 18 gasten rond de keuken aan de chef’s table eten. Op de eerste verdieping wordt aan individuele tafels gegeten, maar via een doorkijk in de vloer zien gasten wel wat er beneden gebeurt.

Restaurant Ambrozijn Valkenburg
Artist impression van Ambrozijn, boven.

In het fine-diningrestaurant kunnen gasten genieten van bites in de namiddag, diner en op zondag ook van de lunch. Naamgenoot Sven Cobben is de rechterhand in de keuken van Sven Nijenhuis. Hij werkte bij Ralf Berendsen, Château Wittem en Vanille in Eijsden.

De kerk, die uit 1891 stamt en waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers, is na een brand in 2018 ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. Zo is er een nieuw leistenen dak aangebracht, zijn de vloeren opnieuw gelegd en zijn alle in mergel uitgevoerde ramen vernieuwd. De buitenzijde van het rijksmonument is zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Wateroverlast bij de overstromingen eerder dit jaar bleef Sven en Joelle Nijenhuis bespaard. Wij liggen wat hoger in Valkenburg', liet Sven destijds weten.

Design restaurant

Binnen heeft designer Tim Reiters van Ontwerpbureau Reiters uit Maastricht een sfeer en interieur gecreëerd die passen bij de fine dining-beleving die Joëlle en Sven Nijenhuis hun gasten in Ambrozijn willen bieden.

Op de begane grond vormt de keuken het hart van het restaurant. Sven Nijenhuis: ‘De keuken is letterlijk het middelpunt van het restaurant. Daar omheen staat de chef’s table, de enige tafel die de begane grond telt. Hier kunnen 18 gasten op individuele reservering op hoge comfortabele stoelen eten, terwijl zij de keukenbrigade letterlijk voor hun neus aan het werk zien.

Restaurant Ambrozijn Valkenburg

Deze gasten krijgen hun gerechten rechtstreeks vanuit de keuken geserveerd. Op de vide op de eerste verdieping is plaats voor nog eens 28 gasten. Zij eten aan hun eigen tafel en hebben via een doorkijk in de vloer zicht op wat er beneden gebeurt.

Menukaart met vier tot zeven gangen

‘We hanteren één menukaart voor beide ruimten en reserveren doe je specifiek voor een van beide ruimten.’ De menukaart van Ambrozijn biedt een menu van vier tot zeven gangen en à-la-cartegerechten. Daarnaast is de zaak vanaf 15.00 uur open voor bites met een goed glas wijn. Lunchen op zondag kan vanaf drie gangen.

Er is een compacte wijnkaart van 50 wijnen met daarop diverse Limburgse wijnen.

De ondernemers

Joëlle en Sven Nijenhuis hebben als gastvrouw, respectievelijk (sous-)chef ruime ervaring in het topsegment opgedaan in Nederland en België. Beiden werkten bij Château Wittem in Wittem en Ralf Berendsen (voorheen La Source) in het Belgische Lanaken. Joëlle heeft daarnaast Harry’s en Tout à Fait in Maastricht op haar cv staan en Sven Damianz in Roermond. Verder werkte Sven als leerling-kok bij onder meer Beluga, Parkheuvel, Ivy, Da Vinci, De Leuf en Château St. Gerlach.

Rechterhand in de keuken is souschef Sven Cobben, hij werkte bij Ralf Berendsen, Château Wittem en Vanille in Eijsden. ‘Het keukenteam is compleet, maar we zoeken nog collega’s in de bediening.’

Restaurant Ambrozijn

Ambrozijn is na 3 december geopend van donderdag tot en met maandag van 15.00 tot 17.30 uur voor bites en vanaf 18.30 uur voor diner. Op zondag is er naast bites en diner ook de mogelijkheid om vanaf 12.00 uur te lunchen. De naam Ambrozijn is afkomstig uit de Griekse mythologie, waarin ambrozijn het voedsel, dan wel de drank van de goden is.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.