Freek Dekker nieuwe chef restaurant Vessel in hotel Boat&Co

Freek Dekker nieuwe chef restaurant Vessel in hotel Boat&Co

Freek Dekker is vanaf 11 november 2021 de nieuwe chef van restaurant Vessel in het Amsterdamse hotel Boat & Co. Hij volgt Ricardo van Ede op en lanceert een nieuw menu voor het restaurant, waarbij shared dining de basis vormt van de kaart.

Vessel opende in juni 2020, nadat hotel Boat & Co begin dat jaar de eerste gasten ontving. Voor de opzet van het restaurant was Ricardo van Ede aangetrokken. Hij startte in september 2019, ruim voor het hotel openging. Na 2 jaar verliet Van Ede het hotel in september 2021, om in Den Haag zijn eigen restaurant Cucina Soho te openen.

Nu is in Freek Dekker een opvolger voor Van Ede gevonden. Voor Dekker is zijn komst naar Amsterdam een terugkeer: hij werkte eerder 5 jaar in de keuken van Ciel Bleu. Daarna bouwde hij zijn carrière verder uit in Rotterdam, bij onder meer De Zwethheul, ceo Baas van het Vlees en The Suicide Club. Meest recent was hij executive chef bij rederij Spido.

Terug bij collega's

Als Boat & Co's f&b-manager Jeroen Schagen hem niet had gevraagd, die Dekker nog kent van The Suicide Club, had Dekker Rotterdam waarschijnlijk niet voor Amsterdam verruild. ‘Maar door Jeroen en de komst van oud-collega Diewertje Overbeeke als bedrijfsleider, was de keuze eigenlijk niet zo moeilijk', zegt hij.

Dekker is geboren en getogen Zeeuw. Hij noemt Zeeuwen gedreven, koppig en enorme doorzetters: ‘De ultieme eigenschappen voor een goede chef’. Door de jaren heen heeft Dekker een stijl ontwikkeld die gekenmerkt wordt door het gebruik van pure ingrediënten, zonder poespas en veel groenten.

Voor Vessel creëerde hij een een shared dining-menu met zeven koude en zeven warme gerechtjes, waarvan elk drie vegan. ‘Ik wil dat mensen ons eten samen ervaren. Dat is gezelliger én er ontstaan vaak mooie gesprekken’, aldus de nieuwe chef. ‘We werken met pure producten van lokale producenten en leveranciers zoals bakkerij Fort Negen en importeur Cuimed.’

Zuivelvrij kaasplankje

Op dat menu bijvoorbeeld een makreelceviche; gerookte avocado met paddenstoelen, schorseneren en vadouvan; kabeljauwfilet met macadamianoten en beurre blanc of buikspek Sichuan style. Voor  veganisten koopt Dekker bij Max & Bien veganistische kaas, voor een geheel zuivelvrij kaasplankje.

Naast het sharing menu is er ook een à-la-cartekaart. Het merendeel van het menu is ook met de lunch verkrijgbaar. De wijnkaart is onder Freek, Jeroen en Diewertje verjongd, met veel wijnen uit de nieuwe wereld.

Dekker haalt zijn inspiratie voornamelijk uit de plekken waar hij is geweest en de gerechten en producten die hij heeft geproefd. ‘Ik wil me niet vastpinnen op één keuken, maar altijd meebewegen met de vraag vanuit onze gasten.’