Oplevering Amrâth hotel in Utrecht loopt verdere vertraging op

Oplevering Amrâth hotel in Utrecht loopt verdere vertraging op

Oorspronkelijk was de opening van het Amrâth hotel bij de Utrechtse Jaarbeurs gepland voor zomer van 2021, iets wat bij aanvang van de bouw in 2018 nog wel haalbaar leek. Begin dit jaar was duidelijk dat dit bij lange na niet zou lukken. Nu blijkt na een kort geding dat de aannemer verwacht het gebouw op zijn vroegst pas in maart 2023 op te leveren.

De bouw van de 90 meter hoge toren pal naast het Utrechtse Centraal Station begon in de zomer van 2018, nadat het in 2015 al werd aangekondigd. Eigenlijk had het gebouw, de Galaxy Tower, in juni 2021 klaar moeten zijn.

Begin dit jaar liet Amrâth-eigenaar Giovanni van Eijl nog weten dat de bouw nu wel voorspoedig loopt, maar dat het gewenste tempo inderdaad niet door de aannemer behaald wordt. ‘Het casco van het hotel is nu af en er is begonnen met de eerste lagen van de woningen’, zei hij destijds tegen DIUC (De Utrechtse Internet Courant). ‘Ik heb weleens gegrapt om er anders maar een openluchthotel van te maken. Dan kunnen we spoedig open.’ Als oorzaak van de bouwvertraging noemde Van Eijl een combinatie van factoren. Zowel op het gebied van materiaal, personeel als middelen waren er tegenslagen.

Kort geding

Die 'tegenslagen' resulteerden erin dat ontwikkelaar De Lelie Vastgoed (DLV) en aannemer Ballast Nedam in september tegenover elkaar stonden in de rechtbank voor een kort geding. Het vonnis daarvan is nu gepubliceerd. Uit de uitspraak blijkt onder meer dat de oplevering van de Galaxy Tower zeker twee jaar later zal plaatsvinden dan gepland.

In het kort geding eiste ontwikkelaar (DLV) dat de aannemer het gebouw uiterlijk 13 juli 2022 oplevert. Met een tegenvordering probeerde de aannemer een zekerheidstelling van €8,7 miljoen te krijgen. De voorzieningenrechter wees alle vorderingen af.

Uit de stukken blijkt dat Ballast Nedam al in 2019 haar zorgen over de haalbaarheid van de afgesproken datum in juni 2021. Daarna liep de vertraging verder op, onder meer door obstakels buiten de invloedssfeer van Ballast Nedam, onjuiste aannames van DLV en zeer late aanlevering van ontwerpen (1,5 jaar na afgesproken datum).

Ook blijkt dat de aannemer de oplevering nu voorlopig op maart 2023 heeft staan, al is het volgens de rechter niet ondenkbaar dat ook dat niet gehaald gaat worden. Daarna moet de inrichting van het hotel nog plaatsvinden. Een precieze openingsdatum voor het Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel is dan ook nog niet bekend, op de site van Amrâth zelf staat een teller die aftelt naar 15 augustus 2023.

Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel

Het hotel beschikt, naast 260 kamers, na oplevering over twee restaurants, bar, tuin, 3 vergaderzalen, wellness met zwembad en fitness. Onder de toren komt een parkeergarage en bewoners van de appartementen boven het hotel kunnen gebruik maken van de faciliteiten als het zwembad en fitness.

Duurzaamheid

Ondanks de stadslocatie is er veel aandacht voor groen met gevel- en daktuinen op verschillende hoogtes. De Galaxy Tower heeft een hoge duurzaamheidsfactor met een beperkte energievraag door onder andere de toepassing van zonnepanelen op daken en gevels en warmte koude opslag in de bodem. De woningen zijn ‘gasloos’. De gemeente Utrecht heeft belang bij een verdere uitbreiding van het hotelaanbod in de stad en ziet de komst van het hotel dan ook als een cruciaal onderdeel van het herontwikkelingsplan van het Jaarbeursplein. Het ontwerp voor de Galaxy Tower komt uit handen van Tangram Architekten. Ballast Nedam is als aannemer betrokken bij het project en Homij verzorgt de techniek.

Openingen en sluitingen

De opening van een nieuw hotel is voor Amrâth een welkome positieve noot. De coronacrisis heeft de groep niet ongemoeid gelaten en noodzaakte de familie Van Eijl om twee hotels te sluiten: Belvoir in Nijmegen, dat in juni 2020 de deuren voorgoed sloot, en Amrâth Breda, dat per 1 december 2020 dichtging. Wel heeft Amrâth op de locatie van het hotel in Breda, dat wordt afgebroken, al andere plannen.

Ook Amrâth Hotel Eindhoven sloot de deuren in maart 2020, wat toen als definitief werd gepresenteerd. Na het gebouw 1,5 jaar verhuurd te hebben, heropende Amrâth het hotel in oktober 2021 weer, zij het met een gewijzigd concept.