Het OMT is hier geen voorstander van. 'Omdat het risico op besmetting ook afhankelijk is van de contactduur tussen de bezoekers en de intensiteit van het contact, zal door het voorstel het aantal besmettingen toenemen.' De experts schrijven dat in hun jongste advies aan het kabinet. Het demissionaire kabinet gaat hier vooralsnog in mee.
KHN wilde dat de huidige verplichte sluitingstijd van 20.00 uur werd omgevormd naar een maatregel waarbij gasten tot 20 uur bij een horecabedrijf naar binnen mogen. 'Gasten die dan binnen zijn, mogen zo lang blijven als de oorspronkelijke sluitingstijd. Een slimme maatregel, waarbij het kroeghoppen wordt voorkomen en de uitstroom over de avond wordt verspreid.’ Ook levert dit niet meer contactmomenten op, zo beredeneerde de branchevereniging.
Maatregelen beter opvolgen
Het is volgens de deskundigen van het OMT vooral belangrijk dat de geldende coronamaatregelen beter worden opgevolgd. 'Verbeterde naleving van de bestaande maatregelen' werkt beter in het verminderen van het aantal contacten - en daarmee besmettingen - dan nieuwe maatregelen.
'Opvolging van de basisregels is dé wijze om te voorkomen dat striktere maatregelen bovenop de bestaande, tot aan zelfs een mogelijke lockdown, nodig zullen zijn in de komende winterperiode', schrijft het OMT. 'In de huidige situatie van viruscirculatie geldt dit voor zowel de niet-gevaccineerde als de gevaccineerde personen.'
Boostervaccinatie voor 60-plussers
Voor de wat langere termijn (komende weken en maanden) kan 'het aanzienlijk versnellen van de boostervaccinaties voor 60-plussers' vooral soelaas bieden. Ook moet het kabinet blijven proberen meer mensen een prik te laten halen. 'Op de lange termijn biedt vooralsnog alleen een hoge immuniteit onder de bevolking bescherming tegen optreden van steeds weer nieuwe infectiegolven', schrijft het OMT.
2G in de horeca
Het kabinet wil het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening.

Daar kan men dan bezoekers toelaten die gevaccineerd zijn óf genezen van corona. Een negatieve test is dan niet meer voldoende. Dat staat in het wetsvoorstel dat het demissionaire kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vorige week was de Kamer verdeeld over de invoering van 2G.
In de toelichting op het wetsvoorstel staat dat 2G alleen mag worden ingevoerd in situaties waar 3G, waarbij ook negatief geteste mensen toegang hebben, geen verlichting biedt. In sectoren waar 2G gaat gelden, moet een ondernemer zich hieraan houden, maar er kunnen voor bepaalde delen van sectoren wel alternatieven gaan gelden, zo staat in de wet.