Tweede WineWolf Award naar sommelier Gerlinde Polak

Tweede WineWolf Award naar sommelier Gerlinde Polak

De tweede WineWolf Award is afgelopen week uitgereikt aan Gerlinde Polak, sommelier van Monarh* - Tilburg. Dit gebeurde tijdens een wijnlunch, midden in de Amsterdamse natuur, georganiseerd door de WineWolf Foundation.

De eerste WineWolf Award werd in 2019 uitgereikt aan Elske Mostert, sommelier bij Bar Bulot in het Botanic Hotel te Antwerpen. Het was toen een jaar geleden dat Lotte Wolf - veel te vroeg - uit het leven werd geplukt. Zij was slechts 32 jaar.

De wijnprijs is bedacht om de herinneringen aan Lotte levend te houden en wordt uitgereikt aan andere talentvolle jonge vrouwen die opvallen op het gebied van wijn: van inkoop tot productie of als sommelier. In 2020 werd de award door corona niet uitgereikt.

Dit jaar gaat de award naar Gerlinde Polak. Na een koksopleiding werd ze met het wijnvirus besmet bij de Zwaan* in Etten-Leur. Polak is nu sommelier van Restaurant Monarh* in Tilburg.

'In de geest van Lotte'

‘Ik heb enorm veel leuke reactie gehad op de prijs’, vertelt Polak. ‘Het verwennen van gasten met goede service en bijzondere wijn maakt mij altijd supergelukkig. Volgens Fred Nijhuis van de jury doe ik dat in de eer en geest van Lotte en daarmee voel ik mij enorm vereerd. Ik kan niet wachten om de prijs, een ticket, naar Lotte’s favoriete wijnland Zuid-Afrika te gaan benutten. Ook ik ben een grote fan van die wijnen.’

De award werd uitgereikt tijdens een speciale wijn lunch in Lotte’s andere grote passie: de natuur. Het Vliegenbos, in Amsterdam Noord, was het in herfstkleuren getooide decor waar op locatie werd gekookt door de brigade van Lotte’s laatste restaurant Bridges, onderdeel van Sofitel Legend the Grand Amsterdam.

Onder leiding van chef-kok Raoul Meuwese en f&b-manager Yaron Jansen, werd een lunch bereid voor een kleine 30 gasten. In bijzijn van wijnkenners en de familie van Lotte, werden hierbij de allerlaatste wijnen geproefd, die Lotte zelf nog heeft gemaakt. De combinatie van eten en service op topniveau, maar met een creatieve inslag en rafelrand, was precies wat de ambitieuze en avontuurlijke Lotte kenmerkte.

WineWolf Foundation

De natuurlunch werd georganiseerd door de WineWolf Foundation, onder leiding van de vriend van Lotte, Bjorn van Aalst. De stichting steunt en helpt jonge vrouwen in hun passie voor wijn. Van opleiden tot wijnmaken, maar ook het regelen van stages of connecties en het zorgen voor concrete financiële steun. Daarnaast maakt de foundation elk jaar wijn, in haar kenmerkende natuurstijl. Met een speciale belangstelling voor wijnen van semillon en mourvèdre-druiven.

Speciale vintage

In 2018 tot 2020 in Zuid Afrika en dit jaar, vanwege de sluiting van de Zuid-Afrikaanse wijnmarkt, voor het eerst in Australië waar, onder leiding van Courtney Christie, wijnmaakster en een van de beste vriendinnen van Lotte Wolf, een speciale vintage wordt gemaakt.

De wijnen van Lotte Wolf zijn, onder de naam Touch of Dutch verkrijgbaar bij Wijnkooperij de Lange en Aventura Wines, alle opbrengsten komen ten goede aan The WineWolf Foundation.

Foto's: Laura de Grave