Hotel American 100 jaar beeldbepalend voor Amsterdam

Het is vooral de ligging en de architectonische schoonheid die Hotel American bij het Leidseplein in Amsterdam hebben gemaakt tot wat het is. Het hotel en café is niet alleen een van Amsterdams bekendste pleisterplaatsen voor een afspraak, maar ook de plek waar groupies onder het hotelkamerraam schreeuwen naar hun popidool dat huist in American.

De 100-jarige leeftijd van het gebouw is woensdag 2 oktober gevierd met de onthulling van een geschiedenisbord in de lounge. Maar de verjaardag woensdag was vooral opvallend vanwege de groep van honderd kunstschilders die rondom het hotel aan het werk was. De kunstenaars probeerden op uitnodiging van de directie het hotel in beeld te vervatten. Het mooiste kunstwerk krijgt een definitieve plaats in het hotel en de winnaar 5000 euro.

Later dit jaar worden alle werken in het American geëxposeerd en is er ook een officieel jubileumfeest, vertelt manager M. Kooitje. Begin volgend jaar wordt het pand, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, aan de buitenkant opgeknapt. Daarbij zal de hand van architect C. Steinigeweg weer beter zichtbaar worden.

Zijn idee om aan de Leidsekade een hotel naar Amerikaans voorbeeld neer te zetten kwam voort uit het economische succes van die tijd in de hoofdstad. ‘Daarom moest Amsterdam ook een gebouw krijgen met de bruisende uitstraling zoals hotels in Amerika’, aldus Kooitje.

Het eerste hotel op die plaats, dat in 1882 werd voltooid, was aanzienlijk kleiner dan het gebouw nu, dat 174 kamers telt. Het was al snel te klein en werd daarom in 1900 weer afgebroken om twee jaar later het nieuwe en grotere onderkomen te openen. Anno 2002 krijgt het hotel de naam Amsterdam's Premium Lifestyle Art Nouveau Hotel. Dat betekent onder meer een goudvis op de kamer als de gast dat wenst of een badmenu voor een overdadig avondje in bad. En wie zijn handicap wil verlagen, krijgt een golfsetje op de kamer.