Hotelkamers Amsterdam slechter bezet

Hotels in Amsterdam hebben in juli en augustus tien procent minder bezoekers ontvangen dan in de zomermaanden van 2001. Vooral toeristen uit de VS, na de Britten de grootste groep hotelgasten in de stad, lieten het deze zomer afweten.

Amsterdam Tourist Board (ATB), voorheen de VVV, wijt de terugval in het toerisme nog aan de gevolgen van de aanslagen in de VS en de haperende economie. De omzet van Amsterdamse hotels is eveneens met tien procent teruggelopen.

''We lopen erg uit de pas met de rest van Nederland,'' aldus ATB-woordvoerder Herman ter Balkt. Landelijk boekten hoteliers in juli en augustus zelfs een kleine plus. ''Het is natuurlijk zorgwekkend, maar het is niet zo dat het helemaal de verkeerde kant op gaat. Andere steden in Europa hebben hetzelfde probleem.''

Het aantal dagjesmensen dat deze zomer Amsterdam bezocht, is wel gestegen. Bijna driekwart van de musea en attracties, zoals de rondvaartboten, in de stad zegt meer bezoekers te hebben gehad. Dit komt doordat dagjesmensen uit Nederland bijna de helft van de toeristen in de stad vormen, aldus de ATB.