Kamboecha thee populair maar omstreden

Het drankje Kamboecha-thee kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat zegt het Voedingscentrum in Den Haag. Het bureau raadt het drinken van de zogenaamde gezondheidsthee af.

De thee, oorspronkelijk uit het Verre Oosten afkomstig, wordt onder meer door het biologisch bedrijf De Groenhof op Terschelling gemaakt. Eigenaar R. van Zandwijk vindt het terecht dat er gewaarschuwd wordt. Maar hij denkt dat het drankje pas gevaarlijk is als mensen er grote hoeveelheden van drinken. 'Daarom geven wij er op papier instructies bij. Daarop staat dat je niet meer dan 300 centiliter per dag moet drinken', aldus Van Zandwijk woensdag.

Het Voedingscentrum beaamt dat er niet wetenschappelijk bewezen is dat ook kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. 'Het is meer uit voorzorg. We zijn nog geen wetenschappelijk onderzoek tegengekomen dat de positieve effecten bewijst', aldus een woordvoerder.

De Groenhof maakt honderd liter per week. Die is steeds uitverkocht. 'Daarom schroeven we de productie gestaag op en kijken we ook naar andere afzetmogelijkheden', zegt Van Zandwijk. Hij beweert dat het drankje hem ook persoonlijk helpt. Hij heeft huidkanker maar hij voelt zich een stuk fitter.