Mosselprijs mogelijk omhoog door zware storm

De storm van zondag heeft tot grote zorgen bij de mosselkwekers geleid. Zij vrezen dat hun percelen flinke schade hebben opgelopen, zo heeft secretaris H. van Geesbergen van de Coöperatieve Productenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur maandagmorgen laten weten.

Hij kon op dat moment nog geen duidelijk overzicht verstrekken van de geleden schade die door de storm is aangericht. 'De kracht is vergelijkbaar met die van 1990, maar of de gevolgen ook vergelijkbaar zijn, zal deze week blijken. Bij de mosselkwekers staat 1990 in het geheugen als een rampjaar waarbij het natuurgeweld het hele wad heeft kaal geslagen', aldus Van Geesbergen.

Wat de schade betekent voor de prijs, durft de secretaris niet te voorspellen. Dit jaar is de prijs al flink omhoog gegaan. 'Aan die elasticiteit komt een eind. We moeten oppassen dat het product zo duur wordt, dat het zich uit de markt prijst.'

De mosselpercelen van de individuele kwekers zouden goed zijn voor een opbrengst van dertig miljoen kilo mosselen. Hoeveel van deze eenjarige mosselen die volgend jaar consumptierijp zijn, daadwerkelijk binnengehaald kunnen worden, zal in de loop van deze week blijken als de kwekers hun gronden bezoeken. Nederland heeft ongeveer 85 mosselkwekers.