Retourtje ruimte voor 15.000 euro

Amerikaanse wetenschappers hebben plannen ontvouwd voor een nieuwe en goedkopere manier om toeristen een ruimtereis te kunnen aanbieden. Volgens hun berekeningen hoeft een retourtje ruimte niet meer te kosten dan zo'n 15.000 euro, aldus de BBC.

De eerste ruimtetoeristen Dennis Tito en Mark Shuttleworth betaalden zo'n 20 miljoen euro voor een bezoek aan het internationale ruimtestation ISS. De Amerikaanse onderzoekers denken dat een dergelijke investering niet langer nodig is door de inzet van raketten die steeds opnieuw gebruikt kunnen worden.

Kern van de aanpak zijn capsules waarin de toeristen plaatsnemen. Een raket brengt ze in de ruimte om vervolgens de capsule los te laten. De raket keert terug naar de aarde en de capsule gaat op weg naar een ruimtestation. Daar kunnen de reizigers uitstappen. Amateur-astronauten die hun vakantie erop hebben zitten, gaan met de capsule weer naar huis.

Per jaar moeten 9500 van dergelijke vluchten mogelijk zijn. Binnen een jaar of zes moet de exploitant winst kunnen maken, aldus de vorsers. De omtwikkeling van de toeristenraketten kan overigens nog wel zeven jaar duren.