Schaijkse keuken respecteert regionaal product

De eigenaren van restaurant de Peppelen en eetcafé de Notaris in Schaijk zijn uitgeroepen tot meest markante horecaondernemers van Brabant 2002. Trots? 'Het bevestigt dat wat je doet, goed is.

De kwalificaties voor de Schaijkse ondernemers in het juryrapport, uitgegeven door Koninklijke Horeca Nederland, liegen er niet om.

'Verantwoord ondernemerschap', staat er geschreven. En ook: 'Een stijlvolle aankleding, met oog voor detail.'

En verder: 'Een keuken waar biologische producten hoog in het vaandel staan en waar respect is voor het regionale product". Maar ook nog: 'Ze zijn innoverend en geven daarbij een voorbeeld voor collega's'.

Tsja... Dinie van den Brenk moet ook wel even slikken bij zo veel lof.

Dan: "Ik word er wel een beetje verlegen van. Maar het is natuurlijk wel leuk. Het bevestigt toch dat je kennelijk goed bezig bent. De uitverkiezing betekent overigens niet dat je bijvoorbeeld een extreem lekker broodje serveert. Daar zegt het helemaal niks over. Het is puur een ondernemersprijs."

Gezeten aan een van de houten tafels in de Notaris aan de Schutsboomstraat in Schaijk, nipt Dinie van den Brenk nog maar eens aan haar koffie.

Partner Kees werkt in de keuken aan de voorbereidingen voor de avond. Het echtpaar bezit zowel eetcafé de Notaris als het naastgelegen sjiekere restaurant de Peppelen.

In de laatste verzorgen ze ook picknicks, kookworkshops en brunches. In de keuken van de ondernemers staat het regionale product centraal. De biologische producten komen van de plaatselijke slager en groenteboer.

"Voor ons is dat normaal, al achttien jaar lang", verklaart Dinie van den Brenk. "Waarom zou je in hemelsnaam je ingrediënten uit Verweggistan laten invliegen? Waarom boontjes halen uit Pakistan als je ze hier ook hebt? En als ze er niet zijn, pak je toch een andere groente? We gaan altijd mee met de seizoenen."

Dan fel: "Het is eigenlijk belachelijk dat ze alles van zo ver aanslepen." Op 8 oktober, volgende week dinsdag, mag het Schaijkse echtpaar de prijsan 'meest markante horecaondernemers van Brabant 2002', in de vorm van een oorkonde en plastiek, in ontvangst gaan nemen.

Daarna wacht het Schaijkse echtpaar nog de landelijke wedstrijd waarin ze het zullen moeten opnemen tegen bekende bedrijven als de Shakies Fresh Fruit Shakes uit Amsterdam en het gelouterde restaurant Parkheuvel in Rotterdam. De laatste is goed voor drie Michelinsterren.

Het wordt moeilijk, beseft Schaijkse Dinie. "Onze tegenstrevers behoren toch een beetje tot de elite."