Vlissinger kerkgebouw wordt omgebouwd tot boutique hotel

Vlissinger kerkgebouw wordt omgebouwd tot boutique hotel

De Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen is verkocht aan een lokale ondernemer die er een boutique hotel van wil maken. Tot en met Pasen 2022 is het gebouw in gebruik als gebedshuis, daarna start de verbouwing en heropent het zo'n twee jaar later als hotel.

Het kerkgebouw in Vlissingen is nu nog eigendom van Heilige Mariaparochie Walcheren, die verkoopt het aan een ondernemer uit de stad. Mede omdat de buitenkant van de kerk grotendeels ongemoeid blijft, is de gemeente Vlissingen bereid mee te werken aan het verwerven van benodigde vergunningen. De koper wil vooralsnog anoniem blijven, schrijft dagblad PZC. Ook zijn details als aantal kamers nog niet bekendgemaakt.

Met die nieuwe eigenaar is afgesproken dat de Emmanuelkapel na de verbouwing minstens tien jaar beschikbaar blijft voor de parochie. Kerkgangers kunnen het kleine gebedshuisje dan via een aparte ingang bereiken.

De Onze Lieve Vrouwekerk wordt een week na Pasen tijdens een bijzondere viering aan de eredienst onttrokken. Op 1 juli wordt het gebouw vervolgens overgedragen en kan, mits de benodigde vergunningen rond zijn, worden gestart met de verbouwing.

Die verbouwing betreft voornamelijk de binnenzijde van het kerkgebouw, de buitenzijde wordt zoveel mogelijk ongemoeid gelaten. Wel wordt aan de achterzijde nog een grotendeels glazen ontbijtzaal bijgebouwd.

De planning is dat de verbouwing begin 2024 is afgerond, waarna Boutique Hotel Vlissingen de deuren kan openen.

Slapen in een kerk

Dit is zeker niet de eerste kerk die is omgebouwd tot hotel. Een van de bekendste hotels in een godshuis is Kruisherenhotel in Maastricht, en ook de beide hotels van Bunk, in Utrecht en Amsterdam, zijn gerealiseerd in een kerkgebouw.

Daarnaast zijn flink wat hotels gerealiseerd in voormalige kloosters, zoals Mariënhage in Eindhoven, Fletcher Willibrordhaeghe in Deurne, Merici in Sittard of Broederenklooster in Zutphen.