Kuipers: vier carnaval thuis of in café, maar mijd grote menigtes

Kuipers: vier carnaval thuis of in café, maar mijd grote menigtes

Zorgminister Ernst Kuipers roept carnavalsvierders op er rekening mee te houden dat het coronavirus nog 'verre van' weg is. 'Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten', is zijn dringende advies. Dat geldt helemaal voor mensen in risicogroepen.

Carnaval wordt gevierd van 26 februari tot en met 1 maart. De meeste coronabeperkingen zijn dan opgeheven. Zo gelden geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers in de horeca, en hoeft geen coronatoegangsbewijs meer te worden getoond.

Grote evenementen carnaval

Burgemeesters van de carnavalsgemeenten hebben volgens Kuipers al aangegeven dat hele grote evenementen rond carnaval niet door zullen gaan.

Versoepelingen coronamaatregelen

Nederland gaat weer open. Alleen niet in één keer. Maar in drie stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar, zo laat zorgminster Ernst Kuipers weten op de persconferentie op 15 februari.

Stap 2: 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden.

Mondkapje, 1,5 meter afstand en vaste zitplaats

Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Stap 3: 25 februari – geen coronapas meer en normale openingstijden

De laatste stap wordt gezet op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van: het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan.

1G

Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen. Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.