Winnende chefs Zeeuwse Mossel trofee maken van bolus baba

Winnende chefs Zeeuwse Mossel trofee maken van bolus baba

Takis Panagakis en Niels van der Zwan van restaurant Elea in Rijswijk hebben de Zeeuwse Mossel Trofee 2022 gewonnen tijdens de Cooking Battles op de horecabeurs in Goes.

De chefs hadden tijdens de wedstrijd om de Zeeuwse Mossel Trofee de opdracht een viergangenmenu te koken met ingrediënten uit een blackbox.

Deelnemers Zeeuwse Mossel Trofee

Naast restaurant Elea van Takis Panagakis deden ook teams mee van Restaurant Pure C in Cadzand, Slot Oostende in Goes, De Cleenne Mossel uit Bruinisse, Restaurant Mezger uit Domburg, de Gespleten Arend uit Middelburg en Kale en de Bril uit Goes.

Tweede werd Restaurant Pure C ** / AIRreplubic * en een eervolle vermelding voor de 3e plaats; Restaurant De Cleenne Mossel.

Geitenkaas en Kingfish

De ingrediënten waren onder andere Hollandse geitenkaas, dry aged biet en lamsbout. Uiteraard zaten er ook Zeeuwse producten in zoals Yellowtail Kingfish, Zeeuwse oester en diende het dessert gebaseerd te zijn op de Zeeuwse bolus.

Naast de verplichte ingrediënten uit de blackbox werden de kandidaten ook beoordeeld op het gebruik van de Yakiniku BBQ.

Lamsvlees en gerookte yoghurt

Tot en met het tussengerecht stonden chefs Takis en Niels op een derde plaats maar de perfecte cuisson van het lamsvlees, het gebruik van de BBQ om yoghurt te roken, de kruidige en smaakvolle smaken van de garnituur bij het hoofdgerecht en het stoofvlees bracht hen bij de top 2.

Zeeuwse bolus wordt baba met kaneel

Het dessert; de Zeeuwse bolus 2022 die de koks vertaald hadden naar een baba met kaneel, vanille ijs en bloedsinaasappel maakte hen tot winnaar doordat het gerecht als zeer origineel en smakelijk werd ervaren.

De strijd om de Zeeuwse Mossel Trofee wordt ieder jaar georganiseerd door Food Lab Zeeland.

Foto's: Peter Laurens