Eerste Oosterscheldekreeft: 42.500 euro voor goede doel

Eerste Oosterscheldekreeft:  42.500 euro voor goede doel
Edwin Evers, Julien Barbé en Alex van Houte (Aquamossel-Triton), Bernique Tool (MLD Stichting).

Radiomaker en muzikant Edwin Evers heeft vandaag in de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat de eerste Oosterscheldekreeft voor een bedrag van 42.500 euro geveild.

Voor het eerst sinds 2 jaar met coronabeperkingen kon het kreeftenseizoen weer van start gaan met de traditionele veiling voor het goede doel. De opbrengst gaat dit jaar naar de Maag Lever Darm Stichting.

Aquamossel-Triton uit Yerseke is de gelukkige eigenaar van de bijna 2 kilo wegende kreeft. Het seizoen van de culinair hoog aangeschreven Oosterscheldekreeft begint vandaag en duurt tot en met 15 juli.

Kreeftenvissers, groothandelaren en restaurateurs kijken uit naar het komend kreeftenseizoen waar geen sprake meer is van beperkingen. 'De vraag naar de exclusieve kreeft blijft groot. De afgelopen twee seizoenen met langdurige restaurantsluitingen hebben gelukkig goed uitgepakt. Via restaurant thuis-menu’s en verkoop bij visspeciaalzaken bleef de Oosterscheldekreeft de weg naar de consument vinden. Dit seizoen kan ook in de restaurants weer uitgepakt worden met deze unieke delicatesse', aldus Johan van Nieuwenhuijzen, visafslagdirecteur United Fish Auctions.

Watertemperatuur

Zo’n 30 kreeftenvissers beginnen vandaag aan hun seizoen dat 15 weken duurt. Op de Oosterschelde en de Grevelingen wordt op de Zeeuwse kreeft gevist. 'De watertemperatuur is dankzij het mooie weer van de afgelopen weken al behoorlijk goed. De kreeft is al aan de wandel en op zoek naar voedsel. Wij hebben ook nog nooit zo'n grote aanvoer gezien op de startdag van het seizoen', aldus Ida Sinke, voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV).

Kreeftenvissers starten bestandsonderzoek

De kreeftenvissers gaan dit seizoen van start met onderzoek voor schatting van het kreeftenbestand. Doel is beter inzicht krijgen in de omvang en eventuele fluctuaties van het bestand. Ida Sinke van de OWV benadrukt dat voor duurzaam visserijbeheer een goede bestandsschatting van belang is.

De eerste vissers zijn nu uitgerust met een zogenaamde CatchCam zodat de vissers zelf op een praktisch werkbare manier goede gegevens kunnen verzamelen en opslaan. De opstart van het onderzoek wordt mede gefinancierd vanuit het Europese Fonds Maritieme Zaken en Visserij. Wageningen Marine Research uit Yerseke zorgt voor de wetenschappelijke inbreng en begeleiding.

Maag Lever Darm Stichting

Radiomaker en muzikant Edwin Evers is ambassadeur van de Maag Lever Darm Stichting en leverde een grote bijdrage aan het binnenhalen van het mooie bedrag. 'De opbrengst van de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is een prachtige afsluiting van de darmkankermaand. Het blijft noodzakelijk om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen', aldus Edwin Evers, wiens moeder dankzij uitstekende medische behandeling genas van darmkanker en zich mede daarom inzet voor de Maag Lever Darm Stichting.

Chef-kok David van Engelenburg

De Oosterscheldekreeft is een van de unieke Zeeuwse seizoensproducten. De Zeeuwse Chef David van Engelenburg, werkt er graag mee. 'De Oosterscheldekreeft heeft een zoetige smaak en fijne, malse structuur. Je hebt niet veel nodig om met Oosterscheldekreeft iets bijzonders op tafel te zetten. Met een mooie, zelfgemaakte mayonaise ben je er al. De kooktijd moet je goed in de gaten houden. Houd de stelregel aan 1 minuut in kokend water per 100 gram en dan nog 1 minuut extra in het water. Dus 500 gram kreeft kook je in 6 minuten', aldus Van Engelenburg.