Gasten maken korte metten met vernietigende recensie De Beren

Gasten maken korte metten met vernietigende recensie De Beren

Gasten van restaurantketen De Beren hebben korte metten gemaakt met de recensie van Joël Broekaert die het eten er 'verschrikkelijke troep' en 'troosteloze gefrituurde ellende' noemt. Op social media reageert het gros verbolgen op het artikel in het NRC, omdat veel lezers zich niet kunnen vinden in de vernietigende conclusie van de recensent.

Ruim 1500 reacties leverde het artikel op. Opvallend is dat het gros schrijft goede ervaringen te hebben bij de restaurantketen. De meesten schrijven dat de prijs/kwaliteit prima is en het personeel er vriendelijk is. Lezers van het artikel zeggen zich niet te kunnen vinden in de recensie.

'Zijn er vaak geweest de laatste tijd. Het eten is heerlijk voor een redelijke prijs met vriendelijke bediening in een gezellige ambiance', schrijft een gast die het over de vestiging Breda heeft.

Een ander schrijft: 'Afgelopen week een lunch met 46 collega's bij De Beren in Kerkrade gehad. Alles was top geregeld, iedereen kon tegelijk eten en het was heerlijk.'

'Waanzinopmerkingen. Die Berenrestaurants zijn prima.'

'Ik eet al 30 jaar bij De Beren, meerdere vestigingen bezocht, nooit teleurgesteld geweest. Altijd vriendelijk geholpen, heerlijke sfeer en het eten is gewoon goed.'

Vijftig vestigingen

Ook klinkt het als reactie dat een franchiseconcept lastig te beoordelen is, aangezien ieder restaurant een eigen eigenaar heeft en de keten vijftig vestigingen telt.

Recensent: 'Voor de rest was het huilen'

In de recensie schrijft Joël Broekaert er een bescheiden 'theatertournee' van te hebben gemaakt. Zo at hij bij drie vestigingen van De Beren. 'Een hamburger bakken kunnen ze nog wel', en de gefrituurde kiddendijtjes omschrijft hij als een best prima bar-snackje en de garlic scampi's gingen schoon op. 'Maar voor de rest was het huilen', zo vervolgt de recensent.

'Tot snot gekookte bloemkool'

'Garnalenkroketjes met één garnaal erin. Ongaar beslag rond de vis. Bremzoute peperroomsaus, toegedekt onder een dik vel. Spareribs worden geserveerd met twee zestiende (2 x 1/16) stukjes uitgedroogde maiskolf (I kid you not). De stukjes cassavekroepoek bij de kipsaté lijken gedoopt in epoxy: ze zijn hard en weerkaatsen licht. Voor de vegetariër is er tot snot gekookte bloemkool in een deegjasje.' De calamares omschrijft hij als uitgedroogde post-elastiekjes, veel te donker gefrituurd in oud vet. 'De carpaccio is beangstigend knalroze. De spareribs smaken, diep weggestopt onder zoete saus, uiteindelijk naar niets. Net als de pork tomahawk, die netjes medium lijkt te zijn voorgekookt. Bij wijze van grilstreep staan er een paar dunne zwarte lijntjes op, alsof iemand er even in twee richtingen met een sandaal op is gaan staan.'

Reactie eigenaar Ad Schaap

Eigenaar Ad Schaap van restaurantketen De Beren, zegt dat het uiteindelijk de menig is van één persoon, 'een overigens voor mij onbekend persoon'. 'Het is zo zuur geschreven, dat ik hier weinig mee kan. Dit is geen wetenschap. Ik vind het jammer voor al onze mensen die zo hard werken, in een tijd dat de horeca het moeilijk heeft.'

Hij vervolgt: 'Ik heb meneer Joel niet nodig om kritisch naar mijn bedrijven te kijken. Dat doen we zelf iedere dag. Dit jaar hebben we vier miljoen gasten mogen ontvangen, die zullen het toch op één of andere manier waarderen', reageert hij nuchter.