Meer starters en stoppers in de horeca

Meer starters en stoppers in de horeca

Het aantal starters is in mei 2022 is hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Met 21.345 starters is de toename 16%. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over mei 2022. De horeca had een toename van het aantal starters van 67% (vergeleken met mei 2021) en is daarmee  de sterkst groeiende sector.

Het totaal aantal stoppers is met 10.021 hoger dan in mei vorig jaar, namelijk 32%. In maart en april 2022 steeg het aantal stoppers eveneens, afgezet tegen het jaar ervoor. Het totaal aantal Nederlandse ondernemingen per 1 juni 2022 is verder gestegen naar 2.245.972, een toename van 5,4% vergeleken met een jaar geleden.

Meer starters dan stoppers

Het aantal faillissementen is in mei gestegen ten opzichte van de vorige maand, maar is met 161 nog steeds relatief laag.
KVK heeft prof. dr. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, gevraagd de cijfers uit het Trendrapport te duiden.

Stam: 'Het meest opvallende in de bedrijvendynamiek van mei is de weer forse toename van het aantal starters. Het aantal starters loopt nog verder uit op het aantal stoppers, waardoor het totaal aantal bedrijven nog stevig blijft groeien.’

Sterke stijging starters in de horeca

De sectoren Horeca (+67%) en Gezondheid (+61% vergeleken met mei 2021) zijn qua starters de sterkst groeiende sectoren, maar kennen tegelijk een forse toename van het aantal stoppers, respectievelijk 41% en 35%.

Wat opvalt is dat in de horeca de stijging toe te schrijven is aan één branche, de eventcatering. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld zelfstandige koks en barista’s. In de sector gezondheid is de stijging juist gelijkmatig verdeeld over alle branches.

Veel dynamiek

‘We zien veel dynamiek in de sectoren Gezondheid en Horeca’, geeft Stam aan. ‘Er is een forse groei van het aantal starters, en een – kleinere – toename van het aantal stoppers. Met het losbarsten van het festivalseizoen en de inhaalslag van allerlei feesten en partijen zijn het hoogtijdagen voor de eventcatering, wat je ook terugziet in een versnelde groei van het aantal starters in juist deze branche.'

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.