Restaurants Auberge Jean & Marie en Pianeta Terra vallen in de prijzen

Restaurants Auberge Jean & Marie en Pianeta Terra vallen in de prijzen
Winnaar Juryprijs Italië Magazine Restaurant van het jaar 2022: Van links naar rechts: Paul van Eijndhoven (hoofdredacteur Italië Magazine), Raul Mini van Pianeta Terra, de Italiaanse ambassadeur in Nederland zn. Excellentie Giorgio Novello, Fabio Antonini van Pianeta Terra en Roberto Payer (juryvoorzitter). Fotografie: Friso Boven.

In het Hilton Hotel in Amsterdam zijn voor de tiende keer twee bijzondere restaurantprijzen uitgereikt. Pianeta Terra uit Amsterdam werd verkozen tot Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2022. De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2022 ging naar Auberge Jean & Marie in Amsterdam.

Juryvoorzitter Roberto Payer over het winnende Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2022: 'Wat wij kregen bij dit slow food-restaurant was om te beginnen een warm welkom, voldoende aandacht (niet te veel, niet te weinig) en zonder uitzondering een aantal uitstekende gerechten, allemaal indrukwekkend qua smaak en ook prettig voor het oog. En het verbaasde ons niet te vernemen dat zij zelfs voorkomen op een lijstje met de 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld.' De Italiaanse ambassadeur in Nederland Giorgio Novello, overhandigde de prijs aan Fabio Antonini.

Genomineerden Italië Magazine Restaurants

  • Palladio, Amsterdam
  • Pianeta Terra, Amsterdam
  • Roberto's, Amsterdam
  • Momenti Italian Food & Wine, Brielle
  • La Passione, Den Haag
  • La Dolce Vita, Eindhoven
  • Raimondi's Villa Rozenrust, Leidschendam (winnaar publieksprijs)
  • Pasta e Fagioli, Nijmegen
  • Nerello, Rotterdam
  • Aroma, Vaassen

Fijnste Franse Restaurant

Winnaar Juryprijs Fijnste Franse Restaurant 2022: Van links naar rechts: de Franse ambassadeur in Nederland zn. Excellentie Luis Vassy, eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer van Auberge Jean & Marie. Fotografie: Friso Boven.
Winnaar Juryprijs Fijnste Franse Restaurant 2022: Van links naar rechts: de Franse ambassadeur in Nederland zn. Excellentie Luis Vassy, eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer van Auberge Jean & Marie. Fotografie: Friso Boven.

De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2022 ging naar Auberge Jean & Marie in Amsterdam. De Franse ambassadeur in Nederland, Luis Vassy, reikte de prijs uit aan de eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer.

Juryvoorzitter Tom Kellerhuis citeerde uit het juryrapport: 'Een restaurant met een sfeervolle ambiance, een fantastische bediening met oog voor elk detail, waarbij geen wens te veel is. Maar de doorslag gaf toch de verfijnde menukaart met liefdevol bereidde authentieke en gemoderniseerde klassiekers, die je telkens weer van je stoel doen blazen.'

Genomineerde Fijnste Franse Restaurant

  • Auberge Jean & Marie, Amsterdam
  • Brasserie Bellevue, Eindhoven
  • Bistro Bonjour, Amsterdam
  • Bistrot du Bac, Rotterdam
  • Bouchon d'en Face, Maastricht (winnaar publieksprijs)
  • Florent, Utrecht
  • Le Hollandais, Amsterdam
  • Louise Petit, Rotterdam
  • Marie, Amersfoort
  • Villa Coucou, Den Haag

Eretitel

Fotografie: Friso Boven.
Fotografie: Friso Boven.

De winnaar kreeg tevens als eerste restaurant in Nederland de eretitel World's French Restaurant, een titel die de Franse organisatie Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR) vanaf dit jaar ook in Nederland uitreikt aan restaurants die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten.

Ook werden er publieksprijzen uitgereikt, aan Raimondi’s Villa Rozenrust uit Leidschendam en Bouchon d'en Face uit Maastricht.

Jury's

De twee professionele jury’s stelden ieder een shortlist samen van tien genomineerde restaurants en namen er kritisch de proef op de som.

De jury van de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland bestond uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis, hoofdredacteur HP/de Tijd en culinair journalist; Alain Caron, Franse chef-kok, bekend van televisie en zijn vier restaurants in Amsterdam; Jacques Hermus, culinair journalist, en Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk.

De jury voor het Italië Magazine Restaurant van het Jaar bestond uit juryvoorzitter Roberto Payer, vice-voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel, Pieter J. Bogaers, culinair journalist, epicurist en beheerder van de niet-commerciële website BijzondereRestaurants.nl en Paul van Eijndhoven, hoofdredacteur van Italië Magazine.