Restaurant dicht door hoge prijzen en te weinig personeel

Restaurant dicht door hoge prijzen en te weinig personeel

Willem en Floor van der Heijden zijn gestopt met restaurant Beleef in Vught. Het restaurant is dicht. Door de hoge inkoopprijzen en het gebrek aan medewerkers moesten ze deze moeilijke beslissing nemen.

Willem en Floor van der Heijden runden restaurant Beleef aan de Vliertstraat in Vught sinds 2015. Het was destijds een droom die uitkwam voor het duo. Nu is het restaurant dicht.

Corona en de prijsstijgingen

‘De afgelopen jaren zijn, vooral door de coronapandemie, alles behalve gemakkelijk geweest’, schetst de ondernemer de huidige situatie op Facebook. Sinds 18 juli is de deur definitief gesloten.

Naast de coronapandemie en de nasleep daarvan, speelt ook de krapte op de arbeidsmarkt een rol. Tel daar de alsmaar stijgende kosten van grondstoffen, gas en elektriciteit bij op en samen vormen ze de doodsteek voor Beleef.

Te veel gevraagd

‘We hebben lang nagedacht en getwijfeld over de sluiting maar de nabije toekomst laat weinig veranderingen zien. Hierdoor wordt er dusdanig veel van ons als personen en als gezin gevraagd dat het gewoonweg niet meer te doen is.’

Restaurant dicht - niet de enige

Beleef is niet het enige bedrijf dat noodgedwongen deze zware beslissing nam. Eerder maakten ook de ondernemers van Tilia in Etten-Leur al bekend dat ze hun zaak door de zware omstandigheden niet rendabel kregen.

Marielle Vink liet destijds aan Misset HOreca weten dat het ging om een combinatie van factoren. ‘Maar waardering is er juist wél. Van gasten, van Michelin, van Gault&Millau. Daarom is het ook zo moeilijk. De pandemie speelt voor ons echter nog steeds een grote rol. De crisis is niet voorbij.'

'Daar komen stijgende kosten bij voor inkoop en energie en het gebrek aan personeel. Het is een samenloop van omstandigheden, met uiteindelijk een financieel motief waarom we stoppen. Ontzettend jammer. Het was echt een gaaf avontuur, maar dit voortzetten zou niet haalbaar zijn.’

Restaurant De Koetsier

Willem van der Heijden verlaat de horeca niet. Nadat hij alles heeft afgewikkeld rondom Beleef en het restaurant dicht is, gaat hij in september aan de slag bij De Koetsier in Boxtel, in de functie van maître.