Favoriete restaurant van Mark Rutte failliet

Favoriete restaurant van Mark Rutte failliet

Indonesisch restaurant Soeboer in Den Haag, dat premier Mark Rutte al jaren tot de vaste gasten mocht rekenen, is failliet verklaard. Het was de tweede klap voor het restaurant, dat bijna 65 jaar bestond: enkele weken voor het faillissement overleed de eigenaar.

Indonesisch restaurant Soeboer in Den Haag werd eind oktober failliet verklaard. Wat de reden voor het faillissement is, is onbekend. Wel zei eigenaar Ragner Flink in 2019 al dat hij vreesde voor de financiële toekomst van zijn restaurant. Soeboer was het favoriete restaurant van Mark Rutte.

Flink nam het restaurant aan de Brouwersgracht in 2003 over en breidde uit met drie andere locaties in Den Haag. Eén daarvan sloot in 2019 alweer en over een andere vestiging kwam Flink in conflict met de gemeente vanwege bouwen zonder vergunning. Ook die zaak raakte hij kwijt en hij moest €500.000 aan investeringskosten afschrijven. Bovendien moest Flink opdraaien voor de kosten om het pand weer in originele staat te brengen. 

Flink overleed eind september plotseling na een hartstilstand als gevolg van een spierziekte. De horecaondernemer was pas 59 jaar. ‘Na alle stress kon je niet meer’, schreef zijn vrouw Nathalie op sociale media. Een maand later, eind oktober, werd het faillissement uitgesproken.

Restaurant Soeboer opende in 1958 de deuren, toen nog op een andere locatie. Oprichters waren Mas Kajat en Siti Aminh Alimoestama. Zij verhuisden de zaak in de jaren 70 naar de Brouwersgracht, waar ze nog zo'n 30 jaar het restaurant runden tot de verkoop aan Flink. 

Balletjes voor Mark Rutte 

In Den Haag ziet bijna elk restaurant in de binnenstad weleens politici binnenstappen, maar slechts weinigen kunnen zeggen dat de inmiddels langstzittende premier van Nederland tot hun vaste gasten behoort. Soeboer wel: Mark Rutte schoof regelmatig aan. ‘Hij begint meestal met wat kroepoek en pindasaus, daarna is het nasi goreng, gado gado, sajoer lodeh, rendang en niet te vergeten de Indische balletjes’, zei gastvrouw Gaby Coorengel jaren geleden tegen Omroep West

Rutte gebruikte het Indonesische restaurant regelmatig voor informeel politiek overleg. Zo zat hij aan tafel met sociaaldemocratische prominenten als Bram Peper, Job Cohen en Diederik Samson. Met die laatste legde Rutte in Soeboer in 2012 de basis voor het kabinet Rutte II.