Personeelstekort: 'Horeca meest geneigd om eisenpakket aan te passen'

Personeelstekort: 'Horeca meest geneigd om eisenpakket aan te passen'

In de horeca zijn de personeelsproblemen groot. Acht op de tien ondernemers in die sector hebben moeite aan voldoende handjes te komen. 'De horeca is wel de sector waar werkgevers het meest geneigd zijn hun eisenpakket aan te passen', constateert arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV.

Niet alleen in de horeca speelt het personeelstekort. Zes op de tien werkgevers verwachten dat de omzet volgend jaar gelijk blijft of zelfs krimpt. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een onderzoek in opdracht van het UWV.

Stijgende prijzen en krapte arbeidsmarkt

Veel bedrijven maken zich zorgen over de stijgende prijzen en de krapte op de arbeidsmarkt. De personeelsproblemen worden in 2023 nog groter, denkt een kwart van de werkgevers. Daardoor loopt ook de werkdruk onder hun mensen verder op.

Problemen vervullen vacatures

Uitkeringsinstantie UWV liet voor het onderzoek 2000 werkgevers ondervragen, niet alleen over hun situatie nu, maar ook over hun verwachtingen voor volgend jaar. De uitkomsten stemmen niet vrolijk. Twee derde van de werkgevers zegt nu al grote problemen te hebben bij het vervullen van vacatures.

Posities staan steeds langer open. In de tussentijd vangt het zittende personeel de klappen op. Meer dan de helft van de ondervraagden merkt dat de werkdruk in hun bedrijf is toegenomen.