John Legebeke, horecaman in hart en nieren, is overleden

John Legebeke, horecaman in hart en nieren, is overleden

Naar nu bekend is geworden is op 16 januari John Legebeke onverwacht overleden in Kenia. Het land waar hij sinds 2016 woonde en werkte. Hij was er general manager van het Sovereigh Hotel in Kisuma.

Legebeke werd in 1963 geboren in Zwolle. Als gastheer verwierf hij faam in onder andere het Amsterdamse Amstel hotel.

Na zijn carrière in de gastronomie begon hij in Leeuwarden café De Babbel. Ook hier toonde hij zijn talent voor gastheerschap. Met het café drong hij meerdere keren door tot de tien finalisten van de destijds door Misset Horeca georganiseerde Café van het Jaar verkiezing. De voorloper van de Café Top 100. Na de zaak verkocht te hebben ging hij aan de slag als docent op Stenden Hogeschool, ook in de Friese hoofdstad. Ook was hij in die tijd een aantal jaren gewaardeerd jurylid van de Café Top 100 jury.

Kenia

In 2016 vertrok hij naar Kenia waar hij aan de slag ging als general manager in het destijds net geopende Sovereigh Hotel. Ook verzorgde hij er trainingen voor het in gastheerschap en was hij oprichter van de Ujima foundation (Ujima betekent in het Swahilish ‘tot stand gekomen met de hulp van anderen’). Het is een organisatie die Keniaanse weeskinderen het horecavak leert. Het ultieme doel van initiatiefnemer John Legebeke was het bouwen van een leeromgeving in de vorm van een lesrestaurant.

In 2017 riep John Legebeke alle Nederlandse hoteliers op s op, om een hotelkamer te doneren aan de Foundation.

Legebeke werd op 20 januari gecremeerd in Kenia. Hij laat drie volwassen kinderen na.