Geen terrasvergunning voor restaurant Le Garage

Restaurant Le Garage van de bekende kok Joop Braakhekke in Amsterdam moet zijn terras sluiten. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State woensdag. Volgens de Raad van State mag Le Garage alleen een restaurant exploiteren.

De vergunning voorziet niet in de exploitatie van een terras, aldus de raad. De gemeente Amsterdam wil van het terras af. Ze meent dat het terras aan de Ruysdaelstraat voetgangers hindert. Van 1990 tot 2000 heeft de gemeente het terras gedoogd.

Braakhekke doet al vier jaar lang verwoede pogingen het terras erkend te krijgen. Hij begrijpt het verzet van de gemeente niet. Het terras bestaat volgens hem slechts uit ‘twee onschuldige tafeltjes’. Volgens Braakhekke had het restaurant voor 1990 al een vergunning. De burgemeester van Amsterdam zou dat in een brief uit 1996 ook erkend hebben. Tevens betaalt de eigenaar belasting over het terras.

De Raad van State vindt echter dat Le Garage geen rechten kan ontlenen aan de brief van de burgemeester. Ook het feit dat Le Garage belasting betaalt, verandert niets aan de zaak, aldus de raad.