Protest in Italië tegen hoge prijzen groente en fruit

Consumentenorganisaties in Italië maken zich zorgen over de sterk gestegen prijzen van groenten en fruit. Ze beschuldigen winkeliers ervan veel te veel geld voor hun producten te vragen. Volgens de organisaties hebben de winkels het slechte weer van deze zomer aangegrepen om de prijzen te verhogen.

Voor groenten als aubergines, courgettes en sla zijn de Italianen nu zeker de helft meer kwijt dan een jaar geleden, terwijl de boeren hun prijzen met hooguit vijftien procent hebben verhoogd. De prijsverhogingen waren het gevolg van krap aanbod door droogte en stormen. De grootste consumentenorganisatie in Italië, Altroconsumo, vindt dat de winkeliers op een eerlijke manier de concurrentie met elkaar moeten aangaan en pleiten voor meer openheid. Ze vindt bovendien dat er een soort waakhond moet komen die de mensen waarschuwt als de prijzen de pan dreigen uit te rijzen. Altroconsumo heeft het voorstel overgebracht aan de regering in Rome.

In Griekenland gaven de consumenten dinsdag 3 september massaal gehoor aan een oproep om de winkels te mijden. Groentewinkels en koffieshops verkochten daardoor veel minder dan normaal. De actie was een protest tegen de sterke prijsstijgingen na de introductie van de euro begin dit jaar. Volgens Griekse consumentenorganisaties hebben veel winkeliers de komst van de euro aangegrepen om de prijzen flink te verhogen. Ook in Italië wordt daarover geklaagd.