Haags restaurant met Michelin-vermelding sluit deuren; reeks faillissementen houdt aan

Haags restaurant met Michelin-vermelding sluit deuren; reeks faillissementen houdt aan

Het is een opvallende en aanhoudende trend: restaurants met een vermelding in de Michelingids, die de deuren noodgedwongen moeten sluiten. Ook in Den Haag gaat nu weer een jonge zaak dicht. In Hilvarenbeek is eveneens slecht nieuws te melden. Daar sluit gastropub Wood, dat als nieuwkomer dit jaar nog 14 punten scoorde bij Gault&Millau.

Restaurant Cucina Soho in Den Haag - van chef-kok Ricardo van Ede - ging open in 2021, maar is amper 2 jaar later door de rechtbank failliet verklaard. Of een doorstart tot de mogelijkheden hoort, is nog niet bekend. Het restaurant telde 120 couverts binnen en 80 zitplaatsen buiten. Van Ede heeft door de jaren heen een stevig cv opgebouwd, maar Cucina Soho was zijn eerste zaak in Den Haag.

Zoals gezegd is er sprake van een reeks faillissementen in het hogere segment. Onlangs werd duidelijk dat het doek viel voor restaurant Auguste in Maarssen, waar in het verleden een Michelinster aan de gevel prijkte. Eerder moesten onder meer Graffiti in HeerlenFizzy in Epe en sterrestaurant Mijn Keuken in Wouw de deuren sluiten. Recent ging ook restaurant Van der Dussen in Delft failliet, terwijl sterzaak Vanderveen in Amsterdam de stekker eruit trok. Ook Document 12 in Wijchen, van ondernemer Tim Bongers (35), werd onlangs te koop gezet.

Nog een jonge zaak failliet

Ook het jonge Wood in Hilvarenbeek, dat eveneens in coronajaar 2021 openging, stopt er nu noodgedwongen mee. Gault&Millau deelde eerder dit jaar veertien punten uit en was lovend over het etablissement. 'De naam gastropub is een verwijzing naar het verleden van de zaak als bar, maar doet wat er sinds eind 2021 gepresteerd wordt, geen eer aan. Hoge kwaliteitsproducten, perfect bereid met altijd aangenaam frisse accenten, ook in opmerkelijke amuses, markeren de signatuur van chef Sjoerd Bruinsma.'