Cafetaria-eigenaren aan vooravond langste reis naar Oekraïne

Cafetaria-eigenaren aan vooravond langste reis naar Oekraïne
Coen van Oosten (l) en Franky van Hintum.

Voor cafetariaondernemers Franky van Hintum en Coen van Oosten wordt hun veertiende reis naar Oekraïne de langste tot nu toe. Zaterdag 7 oktober vertrekken ze om mensen 'dichter bij het front' te voorzien van gratis friet en snacks. Het gaat om plekken waar een gebrek is eten en het wel beschikbare voedsel schrijnend duur is.

‘We gaan vaak dicht naar het front, omdat we hebben gemerkt dat de hulp daar minder is’, aldus de ondernemers. ‘Er is een zwaar tekort aan voedsel en de winkels zijn nagenoeg leeg. En als er dan toch eten te koop is, is dat het vaak schreeuwend duur. Mensen zijn dus echt afhankelijk van humanitaire hulp.’

Bakken met kogelwerende vesten aan

Van Hintum en Van Oosten laten weten dat de beste locaties worden uitgezocht in overleg en samenwerking met lokale overheden, militairen en andere hulporganisaties. ‘Onze werklocaties maken we later bekend, en voor militaire locaties en grote risicolocaties geldt dat we die pas achteraf of helemaal niet communiceren.’

Omdat de laatste tijd hevig wordt gebombardeerd op de plaatsen waar het duo naartoe gaat, geeft dat extra spanning tijdens hun langste reis tot nu toe. Ze gaan onder andere friet bakken voor gewonde frontmilitairen en eten uitdelen aan burgers. ‘Kherson is een stad die direct aan het front ligt en dus binnen artilleriebereik. Dat betekent dat we er met kogelwerende vesten moeten bakken.’

Eerdere reizen

De fastserviceondernemers reisden in maart 2022 voor het eerst richting het oorlogsgebied. Destijds bakten ze friet en snacks aan de Poolse grens. Van Hintum wilde in actie komen, omdat zijn schoonzus opgesloten zat in Oekraïne en vond in branchegenoot Van Oosten een metgezel.

In mei dat jaar gingen ze voor de tweede keer en staken ze wel de grens over. Van Hintum is eigenaar van Franky’s fish, chips & snacks in Eindhoven, Van Oosten exploiteert in Waspik Carmelietje.

Raketaanslag overleefd

Hun tiende reis maakten ze in februari dit jaar. Afgelopen juni overleefden ze een raketaanslag in Kramatorsk, waarbij dertien personen om het leven kwamen en meer dan zestig mensen gewond raakten. ‘Wij hebben zo extreem veel geluk gehad, dat is haast niet te beschrijven’, zo lieten de twee weten via hun eigen platform.

165.000 bakjes friet en snacks

Nu gaan ze voor de veertiende keer naar Oekraïne. Inmiddels hebben ze tijdens al hun reizen al meer dan 165.000 bakjes friet en een zelfde aantal snacks uitgedeeld. Om te blijven kunnen gaan, loopt een doneeractie en via YouTube loopt inmiddels ook een wekelijks nieuwsprogramma dat via livestream is te volgen.