Van der Valk Enschede heeft schoonste toiletten van Nederland

Van der Valk Enschede heeft schoonste toiletten van Nederland

De winnaar van het Nationale Toiletonderdoek 2023 is Van der Valk Enschede. Het hotel heeft de schoonste toiletruimte van Nederland, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van vakblad Service management de schoonmaakwereld.

Van der Valk Enschede kreeg dit jaar de hoogste score (een 9), zowel wat betreft de afwezigheid van bacteriën als het visuele aspect. ‘Met een deurknop die je bijna kon aflikken, zo schoon. Op de zitting, de kraan en de spoelknop zat slechts één eenzame bacterie van waarschijnlijk onschuldige aard’, aldus de jury.  Manager Fleur van Van der Valk Enschede: ‘Het is mooi om te zien dat het harde werken van onze schoonmaakteam wordt opgemerkt en zo wordt beloond.’

Het onderzoek

De toiletten zijn verdeeld over vier categorieën: de zorg, de horeca, openbare gebouwen en warenhuizen. Voor het onderzoek hebben testers het land doorkruist om 150 toiletten te testen met zogenaamde dipslides. Daarmee wordt de bacteriologische en dus onzichtbare vervuiling gemeten op vier contactvlakken: de zitting van het toilet, de spoelknop, de knop van de kraan en het handvat aan de binnenkant van de deur. Met 25 procent slecht of zeer slecht, was de bril het meest vervuild. Gevolgd door de kraan met 24 procent. Daarna volgen de spoelknop (13 procent) en de deurknop (6 procent).

Recordpercentage

Net zoals voorgaande jaren scoorden de damestoiletten beter dan de herentoiletten: 47 procent schoon tegenover 42 procent. ‘Gemiddeld komen we daarmee uit op 43,6 procent schoon bevonden toiletten. Dat is een mooie verbetering ten opzichte van de score van 40,4 procent van vorig jaar. Maar het betekent ook dat de kans op een schoon toilet te belanden nog steeds minder dan 50 procent is. Toch lijken we langzaamaan richting die mijlpaal te bewegen. Ooit waren we al blij wanneer gemiddeld één op de drie toiletten schoon was. Sinds 2015 schommelt het gemiddelde rond vier op de tien toiletten’, aldus de onderzoekers.