Oud chef-kok en eigenaar van uitgeverij Culinaire Saisonnier Edwin Loos overleden

Oud chef-kok en eigenaar van uitgeverij Culinaire Saisonnier Edwin Loos overleden
Koken en het mogelijk maken van kookwedstrijden was een passie van Edwin Loos. Foto ter illustratie.

Oud chef-kok, culinair uitgever en tevens eigenaar van Culinaire Saisonnier Edwin Loos is overleden.

Door zijn grote betrokkenheid bij tal van evenementen én zijn magazine is Loos een bekende naam in de Nederlandse horeca. Zijn plotselinge overlijden lijden maakt dan ook veel los. Zo noemt sterchef Hans van Wolde Loos een ‘culinair wonderkind, verbinder en positief mens. ‘De hemel heeft wederom een culinaire grootheid in het paradijs om te verwelkomen’, aldus de eigenaar van restaurant Brut172**.

Geliefd

Edwin Loos werkte lang als chef-kok bij Kasteel Erenstein in Kerkrade.  Sinds 2015 was hij vooral betrokken bij vakblad Culinaire Saisonnier. Loos was een bekend én geliefd gezicht in ’s lands culinaire kringen.

Dat kwam mede door zijn grote betrokkenheid. Zo was hij als mede-organisator betrokken bij Horeca Vak Wedstrijden van Gastvrij Rotterdam, BBB en Folie Culinaire Maastricht. Ook was hij de drijvende kracht achter EvenTTCulinair. Tijdens deze beurs organiseert HorecaEvenTT culinaire wedstrijden voor vakmensen uit de horeca en om de jeugd te enthousiasmeren voor het vak.

Inspiratie

Het bestuur van EvenTTCulinair & HorecaEvenTT zegt hem dan ook enorm te gaan missen. ‘Met zijn passie voor gastronomie, zijn oog voor talent en zijn warme persoonlijkheid wist hij niet alleen de wedstrijden naar een hoger niveau te tillen, maar ook talloze chefs en vakmensen te inspireren. Voor velen van ons was Edwin niet alleen een voorzitter, maar ook een mentor en een vriend.’

Marjon Prummel, hoofdredacteur van Misset Horeca: 'Als persvertegenwoordigers kwamen we elkaar vaak tegen bij events en beurzen. Ik denk nog altijd met veel plezier aan Edwin toen we samen in het persteam zaten tijdens de Open Dutch Championship Dutch Wild BBQ. Dat was niet alleen buitengewoon gezellig, dankzij hem vielen we ook in de prijzen. Ik zal hem blijven herinneren als een vrolijk en positief mens met een buitengewone passie voor koken en de horeca.'

Rouw

Ook op sociale media wordt door veel horecaondernemers gerouwd om Loos. Zo spreekt Adrian Zarzo Habraken van sterrestaurant Zarzo van zijn ‘maatje’ en laat ook restaurant Ratatouille weten Loos te gaan missen.  

Als nierpatiënt droeg Loos de Nierstichting een warm hart toe. Hij trad daarom op als moderator tijdens de wedstrijd 'Minder Zout, Meer Smaak Award 2024' op het kookpodium van Euro-Toques Nederland van de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.

Edwin Loos laat een vrouw en drie kinderen achter.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.