Het onderzoek richt zich op afpersingspraktijken rondom het café Raffle's op het Leidseplein in Amsterdam. De bar van oud-voetbalprof Alberto Fernandez verkeerde in financiële problemen en hij werd onder grote druk gezet om alle rekeningen tijdig te betalen. Daarbij zou De Vlieger hebben samengewerkt met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en zijn veiligheidsman, de Israëliër Itzhak M..
Fernandez vertelt in de Nieuwe Revu dat hij uiteindelijk gesommeerd werd zijn aandelen in het bedrijf over te dragen aan De Vlieger. 'Er kwam een ontmoeting. Erik had een paar mannetjes meegenomen en zei: 'Praat eens met deze heren' aldus Fernandez. Zijn vriend Regilio Tuur, de oud-bokser, wist wel wat voor vlees hij in de kuip had. 'Dit soort types', waarbij Tuur het gebaar maakte van het doorladen van een pistool.
Klusjesman
De Telegraaf schrijft vandaag op basis van politiebronnen dat deze M. ook andere heikele klusjes voor De Vlieger heeft opgeknapt. Het gaat bijvoorbeeld om een onderzoek naar een inbraak in de woning van de zakenman en een onderzoek naar vermeende contacten tussen Martinair-topman Verberk en officier van justitie Fred Teeven.
De Vlieger trok zich onlangs terug uit het zakenleven omdat hij volgens eigen zeggen geen plezier meer heeft in ondernemen. Hij zou zich alleen nog willen wijden aan zijn jongensdroom, een eigen luchtvaartbedrijf.
Slachtoffer
Zakenblad FEM Business schreef anderhalve week geleden dat De Vlieger juist slachtoffer was van afpersing naar aanleiding van een op het laatste moment afgeblazen vastgoedverkoop. Ook zou de ondernemer na deze mislukte transactie op een dodenlijst staan bij de gedupeerde tegenpartij in de gesneefde deal. De Vlieger zelf heeft deze verhalen afgedaan als roddel en achterklap.
IMCA
De directie van IMCA Group meldde in een verklaring dat zij niets te maken hebben met de recente onrust. 'Ongeveer een jaar geleden is afgesproken dat de heer De Vlieger meer afstand zou nemen van het dagelijks management. Deze plannen zijn in december in een stroomversnelling terechtgekomen door de aanhoudende stroom van negatieve publiciteit rondom zijn persoon. Via de onafhankelijke Stichting Familie De Vlieger is hij minderheidsaandeelhouder op afstand.'