Drie steden in race om Culturele Hoofdstad 2018

Drie steden in race om Culturele Hoofdstad 2018

Drie Nederlandse steden zijn nog in de race om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden: Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht. De twee andere kandidaten, Den Haag en Utrecht, zijn afgevallen.

De juryleden, die vrijdag 30 november de afvallers bekendmaakten, kiezen in het najaar van 2013 de officiële Nederlandse kandidaat-stad. In het voorjaar van 2014 nemen de Europese ministers van Cultuur dan een definitief besluit.

Leeuwarden, dat zichzelf ziet als een outsider, vindt het ‘een verheugende beslissing’ dat het nog altijd kans maakt. De Friese hoofdstad wil zich onder meer richten op balans tussen stad en platteland, om krimp en leegloop tegen te gaan.

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel zegt verheugd te zijn ‘dat onze visie en opzet in goede aarde zijn gevallen’.

Afvaller Den Haag houdt zich groot. ‘Eigenlijk hebben we bewezen dat Den Haag allang culturele hoofdstad is’, aldus projectleider Aus Greidanus. Utrecht onderzoekt welke plannen toch door kunnen gaan, ook al wordt de stad geen culturele hoofdstad.

Elk jaar mogen twee steden zich Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Dit jaar zijn dat Guimarães (Portugal) en Maribor (Slovenië).

Bron: ANP